Новият американски посланик: Kорупцията прави България податлива на руско влияние

Херо Мустафа ще работи за гражданското общество, медийната свобода и независима съдебна система

Херо Мустафа

"Kорупцията прави България податлива на политическо и икономическо влияние от Русия". Toва каза номинираната за нов посланик на САЩ в България Херо Мустафа по време на изслушването си в Комисията за международни отношения към Сената във Вашингтон.

Мустафа, която бе номинирана преди месец от президента Доналд Тръмп, заяви, че ще работи за приобщаване на България към Запада, и изтъкна корупцията като проблем.

"Постигането на пълно върховенство на закона е продължителен, многостранен и труден процес. Известно ми е, че България е приела промени в Конституцията си в тази посока и че има антикорупционна комисия, но е необходимо да се направи повече. Като посланик, аз ще продължа усилията за ангажиране на гражданското общество. Публично ще говоря за важността на реформите“, каза Мустафа, цитирана от БНР,

Обвързаност, сътрудничество и борба с корупцията – това са трите освовни приоритета за новия посланик на САЩ в България.

Тя изрази категорично намерение да работи с България за борба с корупцията и налагане върховенството на закона.

"България демонстрира ангажираност към реформата и е направила определени стъпки, за да изгради по-отворено, приемащо и проспериращо общество. Въпреки това обаче, има още работа за вършене”, подчерта дипломатът.

Тя заяви готовност да работи за гражданското общество, медийната свобода и независима съдебна система.

Мустафа, която е от кюрдски произход и е дългогодишен дипломат от кариерата, очаквано отбелязва, че основен ангажимент на поста за нея ще бъде сигурността на американските граждани – туристи или постоянно живеещи у нас, съобщи бТВ.

"Един от начините, по които България може да стане по-привлекателна за американския бизнес, е чрез по-голяма прозрачност и по-добри механизми за управление и контрол на компаниите”, каза Мустафа пред сенаторите.

Тя подчерта, че ще се бори за това американските фирми да работят при равни условия на нашия пазар.

"България внася повечето от енергията си от Русия, включително почти всичкото си ядрено гориво и природен газ, което повдига множество въпроси от естеството на икономиката, енергийната сигурност и сигурността на НАТО. Ако бъда избрана, ще подкрепям усилията на България да диверсифицира енергийните си доставки и да укрепва енергийното сътрудничество в региона и специално интерконектора с Гърция”, коментира Мустафа.

Тя е дипломат с много сериозен опит. Последният ѝ пост е заместник на американския посланик в Лисабон. Кариерата ѝ започва в неправителствения сектор, като работи в Босна, преди да постъпи във външното министерство, където е била на различни позиции по линия на човешките права, отношенията с Иран и Ирак и т.н. Съветвала е вицепрезидента Джо Байдън по въпросите на Близкия Изток и е била заместник-директор на дирекцията за Афганистан в Държавния департамент.

Херо Мустафа е родена през 1973 година и произхожда от кюрдско семейство от Ербил. Баща ѝ е бил кюрдски политик, противник на режима на Саддам Хюсеин и тя прекарва две години от детството си в бежански лагер. През 1976 година баща ѝ успява да замине заедно със семейството си в САЩ, където тя получава образованието си.

Говори 9 езика, сред които арабски, руски, гръцки, хинди и фарси.

Историята ѝ е разказана в документалния филм "Американски герой”. Той проследява бягството на семейството ѝ през планините на Кюрдистан, въздействащата лична история и сбъдването на американската мечта.   

Споделяне

Още по темата

Още от България