Новият арменски премиер иска Нагорни Карабах да участва в преговорите с Азербайджан

Новият арменски премиер иска Нагорни Карабах да участва в преговорите с Азербайджан

Новоизбраният премиер на Армения Никол Пашинян показа приемственост в политиката по въпроса за Нагорни Карабах и заяви, че е готов за преговори с Азербайджан, но иска сепаратистите също да участват, предаде Ройтерс.

Планинският регион, който е част от Азербайджан, де факто се управлява от етнически арменци, които обявиха независимост от Баку по време на избухналия през 1991 г. конфликт.

Въпреки договореното през 1994 г. примирие Азербайджан и Армения продължават да се обвиняват за извършването на атаки в района на Нагорни Карабах и по границата. 

"Готови сме да продължим мирните преговори", каза Пашинян на пресконференция в столицата на региона Степанакерт, след среща с лидера му Бако Сахакян.

Пашинян подчерта важността на Карабах за Ереван с посещението си в региона, осъществено часове след избирането му за министър-председател на Армения във вторник.

"Готов съм да разговарям с президента на Азербайджан от името на Армения, но ръководството на Нагорни Карабах трябва да говори от името на Нагорни Карабах", подчерта той.

Бившият арменски президент Серж Саркисян в миналото участва в няколко срещи с президента на Азербайджан Илхам Алиев по темата. Предшественикът на Пашинян също искаше сепаратистите да участват в преговорите, но Азербайджан се противопостави на това.

По този повод новият арменски премиер обяви, че "взаимните отстъпки ще са възможни само след като се признае правото на народа на Нагорни Карабах на самоопределяне".

Регионът оцелява почти изцяло благодарение на финансовата помощ на Армения и на даренията от огромната арменска диаспора по света.

Противостоянието между Армения и Азербайджан се засили през последните три години и най-малко 200 души бяха убити при внезапни сблъсъци през април 2016 г., което доведе двустранните отношения до най-ниската им точка от години.

Конфликтът безпокои западните държави и тези от региона, защото би могъл да дестабилизира Южен Кавказ, през който преминават достигащи до световните пазари нефтени и газови тръбопроводи, посочва БТА.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?