Новият австрийски президент няма да номинира канцлер от крайната десница

Александър Ван дер Белен

Новият президент на Австрия Александър Ван дер Белен не би възложил мандат за създаване на правителство на крайнодесния лидер Хайнц-Кристиан Щрахе, ако партията му спечели бъдещи парламентарни избори. Той защитава тази позиция в интервюта за германската телевизия АРД и американската СиЕнЕн.

"Австрийската партия на свободата си играе с огъня" , заяви той пред АРД по повод враждебния към Европейския съюз курс на тази партия. И продължи: "Ние сме малка отворена страна, зависеща от експорта. Затова Австрия няма нито политически, нито икономически интерес да се отделя от Европейския съюз."


В интервюто, цитирано от БТА, той призна, че много от избирателите му са имали за цел на всяка цена да предотвратят избора на крайнодесния кандидат Норберт Хофер. Но решаваща за макар и незначителното предимство е собствената му проевропейска позиция, добави Ван дер Белен.

"Сред десните партии моята изборна победа вероятно предизвика недоволство. От друга страна, си мисля, че в столиците на държавите от Европейския съюз се усети въздишка на облекчение, когато стана ясно, че аз съм избран", заяви той.

На въпроса за нарастването на влиянието националистическите партии в Европа Ван дер Белен отбеляза, че не бива да се драматизира увеличената популярност. Тя е достигнала своя връх и през идните години ще отслабва. Освен това той изрази своя оптимизъм за преодоляване на настроенията в Австрия срещу бежанците. В последно време ситуацията с бежанците е успокоена и фактът, че страната има нов канцлер, е спомогнал за намаляване на недоволството. "Аз съм такъв пример, самият аз съм потомък на бежанци и въпреки това успях да спечеля мнозинството от австрийците", допълни Ван дер Белен.

Новоизбраният президент заяви намерението си да обедини хората в страната. "Но Австрия е държава на многообразието. Аз не искам да създам така да се каже "еднакви австрийци". Ние сме различни, ще останем такива, но трябва да говорим един с друг и да се изслушваме."

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?