Световните медии:

Новият български патриарх ще трябва да възстановява репутацията на БПЦ

Избирането на Русенския митрополит Неофит за нов патриарх на Българската православна църква (БПЦ) е отразено от редица световни медии, които тази неделя излязоха и с информации за масовите протести в България.


Агенция Асошиейтед прес отбелязва, че 67-годишният Неофит е смятан за компромисен кандидат след борбата за власт в БПЦ за това кой ще наследи покойния патриарх Максим. Ройтерс посочва, че новият глава на Църквата ще има задачата да възстанови репутацията ѝ, накърнена от връзките ѝ с бизнесмени и с тайната полиция на бившия комунистически режим, предаде БТА.


Русенският митрополит оглави БПЦ, която е на 1100 години и е преживяла векове на турско господство и десетилетия на комунизъм, точно когато България се е запътила към предсрочни парламентарни избори, след като правителството подаде оставка в сряда на фона на протести срещу цената на живота и корупцията, отбелязва агенцията.

Ройтерс пише, че доверието в Българската православна църква е било разклатено, след като през януари миналата година бе обявено, че 11 от нейните 15 митрополити са били агенти на комунистическата тайна полиция. Самият Неофит има досие в бившата Държавна сигурност, но то не съдържа написани от него доклади до ДС, добавя агенцията.

Германската агенция ДПА и френската Франс прес също отбелязват, че новият патриарх има досие в ДС, но че то е почти празно и в него няма доноси за други хора.

Избирането за нов патриарх на Русенския митрополит, известен с теологичните си познания, скромно поведение и чудесен глас, бе приветствано от вярващите и анализаторите, които виждат в него достоен наследник на покойния патриарх Максим, посочва Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че луксозният начин на живот на някои митрополити е разочаровал мнозина и че възстановяването на малко известната титла "архонт", присъждана на бизнесмени след големи дарения, също е предизвикало недоволство.

Франс прес пише, че новият български патриарх ще бъде подложен на нарастващ натиск от страна на бизнесмени, които искат да се месят в делата на Църквата, за да извлекат полза от поземлените ѝ имоти. Новобогаташи, които търсят почит, започнахада проявяват религиозно усърдие в България, където православното християнство се възражда след края на комунизма, посочва френската агенция.

Цитирано е неотдавнашно проучване на "Галъп", според което 48 процента от българите упрекват Църквата за тесните ѝ връзки с бизнес средите, а 31 процента
съжаляват, че тя не е близо до ежедневните проблеми на хората.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?