Очаквано

Новият беларуски парламент ще е без опозиция

Международната общност осъди репресиите на Лукашенко

Новият беларуски парламент ще е без опозиция

Новият беларуски парламент няма да включва представители на опозицията след проведените в неделя избори, предадоха световните агенции. Избрани са 109 от общо 110 депутати в парламента, като само в един от окръзите единственият кандидат не е събрал необходимите гласове и вотът там ще бъде проведен повторно. 

Така известният като последния диктатор в Европа Александър Лукашенко очаквано спечели безапелационно изборите. В парламента влизат и трима представители на Комунистическата партия на Беларус и един член на Аграрната партия. Всички те подкрепят курса на беларуските власти.

Според ЦИК избирателната активност е била 74.3 на сто, но беларуската опозиция оспорва тези данни като много завишени. Според наблюдатели на опозицията не са гласували 65.9 на сто от гласоподавателите.

Двете най-големи опозиционни формации - Беларуският народен фронт (БНФ) и Обединената гражданска партия (ОГП), оттеглиха кандидатите си. БНФ прикани хората да не гласуват, тъй като в Беларус "няма честни избори". Според лидера на ОГП Анатолий Лебедко пък "опозицията за пръв път приложи тактиката на управляем бойкот".

Опозиционерите в страната "са просто страхливци, които няма какво да кажат на народа", коментира от своя страна държавният глава Александър Лукашенко и предупреди опонентите си да не организират протести.

Пет опозиционни партии и движения в Беларус - БНФ, социалдемократите от партия "Грамада", "Справедлив свят", движението "За свобода" и организационният комитет за създаване на обществено движение "Казвай истината", вече заявиха, че не признават вчерашните парламентарни избори, добавя ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

След вота мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обяви, че изборите не са били свободни и честни.

"В тези избори нямаше конкуренция още от началото", каза специалният координатор на мисията Матео Мекачи, цитиран от Ройтерс. По думите му "свободните избори зависят от свободата на хората да говорят, да се организират и да се кандидатират", което не е било

наблюдавано в бившата съветска република.

В предварителния доклад на ОССЕ, изготвен въз основа на данните от 330 наблюдатели на изборите, се посочва, че мнозина изтъкнати политици, които биха могли да играят важна роля в изборния процес, са пребивавали в затвора или не им е било позволено да се регистрират като кандидати заради "криминалното им минало". Мекачи припомни, че представители на ОССЕ са пребивавали в Беларус през 2010 г., когато някои от тези хора са

били арестувани. "Съжаляваме, че техните гласове не можаха да бъдат чути в тази кампания", подчерта координаторът.

Наблюдателите не са получили големи възможности да наблюдават процеса на броене на бюлетините и са дали негативна оценка на този процес в значителен брой от наблюдаваните

избирателни секции, се казва в доклада на ОССЕ, цитиран от Ройтерс.

Германия обяви, че изборите са са преминали в атмосфера на сплашване. Говорител на германския канцлер Ангела Меркел, цитиран от Франс прес, посочи че гласуването се е провело в среда, която трудно позволява свободни избори.

"Зад решетките все още има политически затворници, а привържениците на опозицията бяха възпрепятствани да се кандидатират", заяви говорителят Щефан Зайберт.

"Напълно ясно е, че вместо да приеме партньорството с Европа, което му бе предложено, президентът Лукашенко е избрал да заложи на политика на репресии", добави той.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц от своя страна определи вота като "пародия на демократични избори".

"Лидерите на опозицията останаха в затвора, нейните кандидати бяха възпрепятствани да се явят на изборите, а гласът на народа остана заглушен”, посочи Шулц.

Споделяне

Още от Свят