Новият чешки парламент разтърсен от скандал за корупция

Партията на зелените, която на изборите в края на миналата седмица успя да влезе за първи път в чешкия парламент, бе замесена в шумен скандал с подкупи, съобщи в сряда чешкото електронно издание “Новинки”, цитирано от БТА.

Депутатът Павел Плоц от претърпялата поражение на изборите на 2 и 3 юни Чешка социалдемократическа партия (ЧСДП) разкри пред партийното ръководство, че зелените му предложили подкуп от 5 млн. крони (около 160 хил. евро), за да напусне парламентарната група на ЧСДП и да се присъедини към тяхната.

Плоц разказал за опита за подкуп и в полицията. Той поискал полицейска закрила, защото се страхувал от последствията от разкритията си.

Не за първи път Чехия е разтърсвана от подобен скандал. През 2004 г. депутатът от коалицията Съюз на свободата - Демократичен съюз Зденек Коржистка обвини Гражданската демократическа партия, че се опитала да го подкупи с 10 млн. крони и обещание да стане посланик в България, ако не подкрепи оформящата се управляваща коалиция между ЧСДП, Съюз на свободата - Демократичен съюз и Християндемократически съюз - Чехословашка народна партия, припомня електронното издание.

Споделяне

Още от Европа