Новият чешки президент атакува медиите скоро след като положи клетва

Милош Земан

Новият президент на Чехия Милош Земан атакува в петък медиите в страната в първото си изявление след встъпване в длъжност, като каза, че някои от тях "промиват мозъците" и "манипулират общественото мнение", предаде Асошиейтед прес.

Земан не посочи кого точно има предвид. Но обтегнатите му отношения с чешките медии датират още от времето, когато беше министър-председател между 1998 и 2002 г.

По думите му неговото неодобрение е насочено към тези медии, "които се занимават с промиване на мозъци, медийна манипулация, манипулиране на общественото мнение, (тези), чиито представители имат малки познания, но огромно самочувствие, хора, които пишат за всичко, а не разбират нищо".

През 2001 г. той заплаши да закрие седмично издание, обвинило правителството му в непрозрачни политики, подкрепящи корупцията. Това предизвика журналистически протести в Чехия и чужбина.

"Искам да бъда президент на всички граждани", каза също така Земан, който е смятан за по-благоразположен към Европейския съюз от своя предшественик Вацлав Клаус.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?