Новият чилийски президент положи клетва след трус от 7.2 по Рихтер

Новият чилийски президент положи клетва след трус от 7.2 по Рихтер

Новият чилийски президент Себастиан Пинера положи клетва в четвъртък минути след като няколко силни вторични труса разтресоха централната част на Чили, съобщиха световните агенции.

Най-силният от тях бе от 7.2 по Рихтер и епицентърът му е бил на около 140 км от град Валпараисо, където се проведе церемонията по встъпването в длъжност на Пинера. Валпараисо се намира на около 120 км западно от столицата Сантяго.

Минути след труса Националният конгрес бе евакуиран, а Пинера, който се закле докато земята се разлюля и с магнитуд 5.1, 6.9 и 6-та степен, запази самообладание и призова жителите на крайбрежните региони да се изтеглят заради опасността от цунами.

Пинера е първият консервативен президент в последните 20 години. Той поема страната от досегашния президент социалистката Мишел Бачелет по-малко от две седмици, след като страната бе засегната от катастрофално земетресение със сила 8.8 степен, което взе стотици жертви.

По-късно стана ясно, че поредицата вторични трусове в Чили е нанесла значителни щети в град Ранкагуа, на стотина километра южно от Сантяго. Пинера съобщи, че за момента няма данни за жертви.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?