Новият дълг: 37% от книжата ни са купени от британски инвеститори, 15% - от наши

Новата емисия на нови 10-годишни бенчмаркови еврооблигации от четвъртък е била записана за по-малко от 30 минути след обявяването на процедурата по приемане на поръчки, съобщиха от Министерството на финансите.

България е успяла да осъществи продажбата на книжа за 1.493 млрд. евро и да осигури най-ниската доходност за свои еврооблигации. Citigroup, HSBC и J.P. Morgan са действали като водещи мениджъри на сделката.

Повече от 250 инвеститора са участвали в подаването на заявки за новата емисия, която ще бъде емитирана на 3 юли 2014 г., като съвкупната стойност на заявените поръчки е възлязла на 3.7 млрд. евро, се казва в съобщението.

След широко представяне на емисията в цяла Европа мениджърите на емисията решиха да използват положителното настроение на пазара, за да ускорят стартирането на новата емисия облигации на България чрез обявяване на 10-годишен падеж (септември 2024 г.), уточняват от финансовото ведомство.

България е успяла да привлече изключително разнообразна и много добре диверсифицирана инвеститорска база за тази емисия както по географски признак, така и по видове инвеститори.

Окончателното разпределение по региони е, както следва: Обединеното кралство - 37%, Германия и Австрия - 18%, България - 15%, ЦИЕ - 5%, САЩ офшор - 4%, Бенелюкс - 4%, Франция - 4%, Азия - 3%, Швейцария - 2%, останалата част на Европа и други - 8%.

По видове инвеститори съставът е: инвестиционни фондове - 61%, банки и частни банки - 17%, застрахователни и пенсионни фондове - 15% и централни банки и държавни инвестиционни фондове - 7%, констатират от министерството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?