Новият дълг: от "отлична сделка" до "нищо особено"

Експерти коментират пласирането на книжа за 5 млрд. лв. на международните пазари

Новият дълг: от "отлична сделка" до "нищо особено"

Оценките на експертите за успешно пласираните във вторник две емисии външен дълг на обща стойност 5 млрд. лв. не са еднозначни. Докато някои смятат операцията за много успешна и навременна, други твърдят, че възторжените коментари на правителството са твърде преувеличени.

Георги Ангелов: Доверието към България е високо

България пласира двете нови емисии облигации в подходящ момент, тъй като други държави избързаха и задлъжняха по други условия. 0.4% е лихвата по 10-годишните книжа, а при 30-годишните лихвата е около 1.4%, което е под инфлацията. Това означава, че имаме отрицателна лихва за 30-годишен дълг, което само по себе си означава, че има много доверие в България, коментира в интервю за "Блумбърг ТВ България" Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество".

Петър Ганев: България стои добре заради стабилните финанси

Българското правителство изчака подходящия момент да емитира новия дълг. Операцията нямаше да е толкова успешна през март, коментира икономистът от "Института за пазарна икономика" Петър Ганев.

Според Ганев България стои добре макроикономически. И това е истина в последните почти 20 години, т.е. тогава, когато парите са стабилни, с валутния борд, към който и в международен план доверието се покачва, допълни той.

Владимир Каролев: Цената през март-април щеше да е по-добра

Ако България беше емитирала новия дълг през март-април, щеше да получи по-добра цена за него, смята обаче финансистът Владимир Каролев.

Емитирането на дълг от страна на България е резултат от бюджетната политика – когато имаш дефицит, тогава ще имаш и дълг, заявиха икономистите.

"Облигацията е пласирана на пазарно ниво, изключително добро. Заслуга имат пазарните условия и трите банки, които правителството е наело", допълни Каролев.

Николай Василев: Дългът е отлична финансова операция, но не трябва да се харчи

"[Емитирането на дълга] като финансова операция е отлично и екипът на министър Ананиев заслужава поздравления. В тези трудни времена България получи голям заем при доста изгодни лихвени условия", коментира бившият икономически министър Николай Василев пред бТВ.

Според него обаче този дълг не е необходим и трябва да остане като резерв, защото България има нелош фискален резерв, а и бюджетът до края на август е на голям излишък от 1.5 млрд. лв.

"България вероятно е единствената държава от всички европейски страни, която засега има излишък и това може да остане така. Едно правителство, особено в края на мандата и когато е притискано от протести, има склонност да харчи безкрайно. Това е проблемът – защо е необходимо и за какво ще бъдат изхарчени тези пари", коментира още Василев.

По думите му от началото на пандемията досега България не е прахосвала много пари, за разлика от други държави, но много малко пари са отишли за медицински цели. Също така много малко пари са давани на секторите, които са пострадали от тази криза. В същото време, по думите на Николай Василев, много средства се раздават на хора, които изобщо не са пострадали от кризата.

"България за първи път емитира 30-годишни книжа, както и 10-годишни. Лихвените проценти са ниски, доста прилични. Емисията е голям успех", заяви още бившият министър пред БНР.

"Държавите, които ще завършат годината с най-голям бюджетен дефицит, ще имат по-голям спад на икономиката от България. Това се дължи на погрешната представа на политиците в световен мащаб, че когато раздават пари и харчат, спират спада на икономиката. Това изобщо не е вярно. Когато правителствата имат разумна политика, тогава икономиката работи по-добре", допълни Николай Василев.

Христина Вучева: Да се говори за "успех" е пресилено

Оценката на финансовия министър Кирил Ананиев, че операцията е "изключителен успех", е твърде пресилена и невярна, смята бившият финансов министър проф. Христина Вучева.

Според нея сумата от 5 млрд. лв. е трябвало да се набави от вътрешния пазар. "В икономически план в този момент, когато нашите финансови институции – банки, застрахователни компании, пенсионни и други фондове – се нуждаят от сигурни и относително добри финансови вложения и когато, въпреки ниските лихви, няма особен интерес към кредитиране на фирмите – емитирането на вътрешен заем би решило много повече наши икономически проблеми", коментира Вучева в анализ за БГНЕС.

По думите ѝ за България е от значение да не увеличава плащанията зад граница в евро с оглед изискванията на валутния борд на фона на очертаващия се спад на износа.

Според Вучева бюджетът на България се управлява "неясно и еднолично".

"Установи се трайна тенденция за неправилно планиране на капиталови разходи в държавния бюджет, които се използват като резерв за текущо разместване на парите за цели, които са далеч от предвиденото и които осигуряват подходяща за корупция среда", посочи още тя.

В момент, в който светът е препълнен с пари, които търсят доходност, а лихвите са нулеви и дори отрицателни, пласирането на дългови облигации не е трудно, смята Вучева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?