Новият държавен дълг стана повод за поредния вот на недоверие

Министър Чобанов призова да не се замерят с "големи числа"

Финансовият министър Петър Чобанов. Сн. БГНЕС

ГЕРБ внася пети вот на недоверие срещу кабинета на Пламен Орешарски, този път заради финансовата политика и по-специално – подготовката за теглене на нов кредит. "Това, което предупреждавахме многократно, че са се подготвяли да вземат още над 3 милиарда дълг. Вместо да си оправят събираемостта, да се борят с контрабандата, тръгват към най-лесния начин - да задължават следващите поколения с милиарди. Вече близо милиард е дупката в бюджета", заяви в сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

"Залагат в енергетиката приходи, които знаят, че никога няма да дойдат. Това правителство единственото, което може да прави, е да изобличава Брюксел, че работи против България. И, ако това правителство продължи да стои, нищо чудно и да предложат в един момент да напуснем съюза", допълни той.

Вече има сериозен проблем с усвояването на еврофондовете, а цената на парното се вдига с политическа цел: ДКЕВР вдига цената на парното в 4 от най-големите градове, за да пострадат кметовете на ГЕРБ, убеден е бившият премиер.

 

Строежът на "Южен поток" ще доведе до нови санкции от Европа, смята Борисов.

По повод на предстоящия отчет на премиера в петък за извършеното от правителството за една година, Борисов коментира: "Приходните агенции не работят, фондовете спират, пенсионна реформа няма, в здравеопазването дефицит над 500 милиона. Какъв отчет да направят?"

 

Финансовият министър: Обстановката за емитиране на дълг е благоприятна

 

Финансовият министър Петър Чобанов защити емитирането на облигации на стойност 1 493 000 000 евро. В бюджета за тази година беше одобрен лимит на външния дълг, който може да се емитира, в който влиза и дълг, който може да бъде получен от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за следващия програмен период, каза пред депутатите от бюджетната комисия Петър Чобанов.

 

Това, което остава извън дълга от ЕИБ, е в рамките на планираното, добави той.


"Опозицията има една цел, която е нормална за всяка опозиция - да свали правителството и да тръгне към предсрочни избори. Това е част от техния арсенал да го постигнат, но както видяхтеq досегашните вотове се обърнаха срещу самите им вносители", коментира Чобанов дни след като правителството предвидимо оцеля и след вота на недоверие за енергийната политика.

Емитираният дълг ще бъде използван за рефинансиране на емисията държавен дълг, която падежира в началото на следващата година в размер на около 1.6-1.7 млрд. лв., и за покриване на дълг през тази година. Максималният срок на облигацията е до 15 години, като се дава възможност за дългосрочно финансиране при текущите ниски лихви, каза Чобанов. Той отбеляза, че в момента обстановката е благоприятна за емитиране на дълг, а сложната ситуация в Украйна до момента не е оказала влияние върху пазарите.

Заради текущата политика на ЕИБ за поддържане на ниски лихви търсенето на облигационна доходност е голямо, а лихвите по облигациите са ниски, посочи още министърът. Той добави, че прогнозите на международни анализатори са до 2017 г. България да остане сред държавите с най-нисък външен дълг в ЕС.

Наблюдава се непрекъснато намаление на доходността на държавни облигации, което означава, че пазарите възприемат страната ни като нискорискова, отбеляза Чобанов и допълни, че България се нарежда до страни като Литва и Латвия, които са с по-висок кредитен рейтинг в сравнение със страни като Румъния, Унгария и Хърватия например.


"Политически спекулации и хвърляне в пространството на големи числа" нарече той твърденията за "дупка" в бюджета от 10 млрд. лв. Според него така опозицията се стремяла да стресне икономическата публика и да спре позитивното икономическо развитие, което се наблюдавало напоследък.

 

Засега няма опасност от по-висок от заложения дефицит и от необходимост от актуализация на националния бюджет, повтори Петър Чобанов.

В последните шест месеца расте показателят за бизнес климат, расте потребителското доверие, а това са позитивни сигнали, каза още Чобанов. Той призна, че приходните агенции трябва да подобрят събираемостта, като отбеляза, че данъчните приходи миналата година са се повишили от 27.6 на 28.6 от БВП, а имало и резултати в борбата с контрабандата.

 

Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова, която бе шеф на бюджетната комисия в предишния парламент, пожела успех на облигацията, защото, по думите ѝ, тя трябва да получи възможно най-ниски лихви, тъй като ще се плаща от хората в следващите години.

При обсъждането на проекта за ратификация на новия дълг Стоянова и други депутати от ГЕРБ обаче изразиха опасения от увеличаването на бюджетния дефицит, който трябва да се покрива с държавен дълг.

Петър Чобанов отбеляза, че ратификацията не означава веднага стартиране на емитирането, защото ще се изчака най-добрият момент за това.

В отговор на депутатски въпрос министър Чобанов заяви, че в края на следващата седмица се очаква оценка от рейтинговите агенции за цялостното състояние на държавата и тази оценка ще бъде много важна за емитирането на облигацията.

БСП: "Това е претоплена манджа, емитирането на дълг е записано още в Бюджет 2014

 

БСП отвърнаха с декларация на критиките от ГЕРБ, Реформаторския блок и независими икономисти към финансовата политика на кабинета. Депутатът Петър Кънев нарече нападките към готвения нов външен заем "претоплена манджа".

"От няколко дни финансисти облъчват в публичното пространство пълни глупости. Към тях се присъединиха и някои хора от ПП ГЕРБ. Става въпрос за същия този заем, който гласувахме през декември с бюджета. Тази история ми прилича на претоплена манджа. Този мач е свирен с приемането на Бюджет 2014. Бюджетът предвижда 4.4 милиарда лева държавен дълг през 2014 г.”, посочи Кънев.

След което повтори за какво ще отидат парите от новия заем и напомни, че "поемането на външен дълг е нормална операция, провеждана от редица държави”.

Кънев изнесе и аргумента с по-добрия фискален резерв в момента от времето, когато ГЕРБ е напуснала властта. "През април 2014 г. фискалният резерв е 6 милиарда (лева) – с два милиарда над този през управлението на ГЕРБ", използва той думите на финансовия министър Петър Чобанов от предния ден.

"Държавният дълг тази година е 18.6% от БВП. Колеги от ГЕРБ, не падайте на нивото на групичката, които говорят за фалити на държавата, за гръцки сценарии. Българският външен дълг е 18.6%, а гръцкият е 175%, каза ", каза Петър Кънев.

 

"Истерията около бюджета е обяснима - опозицията иска промени и достъп до властта", коментира и вицепремиерът по икономическата политика Даниела Бобева. "Бизнесклиматът през последните шест месеца се подобрява и достигна нивото от ноември 2009 година", каза тя.

 

Запитан дали се чувства застрашен за поста си, Чобанов заяви, че такъв въпрос може да се реши от партиите, които подкрепят кабинета и те трябва да преценят работата му.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?