Новият държавен секретар на САЩ за първи път на среща на НАТО

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, сн: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън ще участва в петък за пръв път в среща на НАТО и ще поиска от европейските съюзници да харчат повече за своята отбрана. Остава съмнението дали президентът Доналд Тръмп се ангажира със сигурността на Стария свят.
В навечерието на този брюкселски форум на външните министри от 28-те страни членки на Атлантическия съюз, твърде дискретният Рекс Тилърсън ще посети в четвъртък Турция - също членка на НАТО, с цел сплотяване на редиците с президента Реджеп Тайип Ердоган в борбата срещу джихадистите в Сирия.

Министерската среща на НАТО без малко не предизвика дипломатически търкания, когато Тилърсън съобщи миналата седмица, че няма да участва в нея на предвидените първоначално дати - 5 и 6 април, и се мотивира с евентуално посещение в САЩ на китайския президент Си Цзинпин.

Притесненията, че може да отсъства министър от страната, която е основен източник на финансиране и учредител на НАТО - крайно рядък случай, наложиха спешно да бъдат убедени останалите 27 членки да се съобразят с шефа на американската дипломация и да изтеглят форума на 31 март.

Целта е на първо място да се подготви срещата на върха на НАТО на 25 май в Брюксел, в която ще участва новият президент на САЩ. Това ще е първото пътуване на Доналд Тръмп до Европа - ще го посрещнат съюзници, смутени от шумните му изявления за "чудесния" Брекзит и за "остарелия" алианс.

Милиардерът бе избран с външнополитическа програма, възприета като изолационистка - макар той да оспори тази оценка, когато прие на 17 март в Белия дом германската канцлерка Ангела Меркел. На другия ден обаче обвини в Туитър Берлин, че дължи "огромни суми" на НАТО и на Вашингтон.

Преди визитата на Тилърсън за Брюксел заминаха през февруари вицепрезидентът Майк Пенс и министърът на отбраната Джеймс Матис. И двамата възхвалиха "силата" на трансатлантическите връзки.

Те "ясно заявиха, че САЩ ще играят и занапред ролята си, осигурявайки на НАТО възможностите, необходими за общата ни отбрана и възпиране", подчерта във вторник дипломат от Държавния департамент.

"Несъразмерна част"

Но "президентът заяви съвсем ясно и неговият държавен секретар в петък ще го потвърди: САЩ не могат да поемат и занапред несъразмерна част от разходите на НАТО за отбрана и възпиране", предупреди служителят.

САЩ са най-голямата военна сила в света с годишен бюджет, който Доналд Тръмп се стреми да увеличи на 639 милиарда долара. Те осигуряват 68 на сто от общите разходи за отбрана на 28-те държави от НАТО.

Доста преди на власт да дойде президент републиканец, Вашингтон вече се оплакваше от дисбаланс с европейските си съюзници. Също като своите предшественици Тръмп настоява другите страни от алианса да поемат част от "финансовото бреме", като изразходват за отбрана най-малко 2 на сто от своя БВП.

На срещата на НАТО в Уелс през 2014 г. те увериха, че ще го направят.

"От основна важност е съюзниците да спазват своите ангажименти", посочи американският дипломат и предупреди, че Рекс Тилърсън "ще натисне много силно" в тази насока. Не каза обаче какво ще направят САЩ, ако целевото ниво от 2 на сто не бъде постигнато в близките години.

Атлантическият съюз, основан през 1949 г. от десетина западни страни, ще обсъди освен това Русия и Украйна.

Консултации на равнище посланици ще се състоят в четвъртък в Съвета НАТО-Русия - платформа за диалог, създадена през 2002 г., но замразена през 2014 г., след като Москва анексира украинския полуостров Крим и избухна въоръжен конфликт между Киев и проруските бунтовници в Източна Украйна.

Диалогът НАТО-Русия

Навремето алиансът замрази освен това сътрудничеството с Русия в гражданската и военната сфера, но преди около година Съветът НАТО-Русия бе задействан отново с цел да бъде подновен политическият диалог.

Рекс Тилърсън, който се е сближил с руския президент Владимир Путин, докато оглавяваше петролния гигант "ЕксънМобил", "ще обсъди с нашите съюзници ангажимента ни за засилване на сигурността в Източна Украйна и необходимостта НАТО да поддържа натиска върху Русия с оглед тя да спре агресията срещу съседни страни и да спазва (мирните) споразумения от Минск", посочи събеседникът на АФП от Държавния департамент.

Държавният секретар и неговият украински колега Павло Климкин вероятно ще участват и в заседание на комисията НАТО-Украйна с цел да се потвърди подкрепата на алианса за Киев.

Преди да пристигне в Брюксел, Тилърсън планира да посети рано сутринта Анкара, за да говори с президента Ердоган за войната в Сирия. Двамата съюзници имат разногласия за ролята на кюрдските милиции в рамките на арабско-кюрдската коалиция при отвоюването на Ракка, крепост на групировката "Ислямска държава".

По БТА

Споделяне

Още от Свят