Новият десен проект на Радан Кънев се цели да бъде втора политическа сила

Радан Кънев Сн.БГНЕС

Началото на създаването на нов десен проект около Демократи за силна България (ДСБ), чиято цел е да стане втора политическа сила, даде лидерът на партията Радан Кънев.

На провеждащото се в столицата национално съвещание на партията около час той критикува управлението и обяви Реформаторския блок (РБ) за изчерпан политически модел.

В края на 2015 г. ДСБ обяви, че минава в опозиция на настоящето управление, но въпреки това не напусна РБ, който остана в управлението на страната.

Днес Кънев призова партньорите си в РБ, които продължават да подкрепят правителството, да определят червените линии, които биха ги изкарали в опозиция. В противен случай ги чака съдбата на НДСВ след участието им в правителството на тройната коалиция начело със Сергей Станишев, предупреди той.

"За новия проект е необходима ясна идеология, ясна и стегната организация, но това не означава закриване на ДСБ", каза Кънев.

Водачът на тъмносините направи анализ на едногодишното управление с участието на РБ. Той открои като успех постигнатото в здравеопазването, външната политика и отбраната, ресори чиито министри са от РБ, а като провал - всичко останало и по-конкретно административната реформа, социалните системи, борбата с мафията и корупцията, правосъдието, службите, публичните финанси и обществените поръчки.

Според Кънев крайният резултат е бедност, неравенство и засилваща се емиграция.

"В България хората няма какво да ядат, защото няма правосъдие, изграждат се нови обръчи от фирми. По тази причина няма инвестиции и нови работни места, а българската държава е станала хронично зависима от европейските фондове, дори мафията зависи от тях", каза Радан Кънев.

Еврофондовете свършват през 2020 г. и никой у нас не зная какво ще става след това, добави той. Според лидера на ДСБ България от понеделник до петък се управлява добре, но в дългосрочен план – не.

"Една година беше достатъчно, за да можем да преценим, че не можем да даваме повече толеранс. Всички знаехме с кого влизахме в коалиция. Мислехме, че РБ ще има силата и волята да принуди коалиционните ни партньори да наложат реформи. В голяма степен РБ излъга тази надежда, поради липса на политическо единство. Разпокъсан, РБ не успя да изпълни политическите си задачи. Не бяхме единни в РБ и допуснахме конкуренция между различните партии. След една година стигнахме дотам, че ни остана един-единствен инструмент - напускането на срамното участие в управлението с други политически партии, които раздават порциите. Моят отговор е "не на продължаването на този процес"", обобщи Радан Кънев.

На Националното съвещание на ДСБ беше Корман Исмаилов от Народната партия "Свобода и достойнство", която е част от Реформаторския блок и подкрепя правителството. Присъства и здравният министър Петър Москов, който напусна ръководството на ДСБ, защото не беше съгласен с излизането на партията в опозиция и отказа да напусне поста си в кабинета "Борисов".

Споделяне

Още по темата

Още от България