По модел от “западни фирми“

Новият директор на НЗОК поискал оставки на подчинени с цел “лоялност“

Новият директор на НЗОК поискал оставки на подчинени с цел “лоялност“

Вдъхновен от практиката в “редица западни компании“ новият директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков поискал оставките на директори на дирекции и шефове на отдели в институцията.

 

С тази мярка служителите на ключови позиции в касата трябвало да засвидетелстват пред Цеков, че ако не желае да работи с тях, ще си тръгнат. Самият той обаче нямал намерение да пристъпи към уволнения, а щял да даде шанс на служителите да се докажат.

 

“Западната“ кадрова политика на Цеков обаче създала сериозно напрежение сред работещите в касата, повечето от които работят там от години, а някои и от създаването ѝ, а не са хора от обкръжението на конкретен директор на НЗОК.

 

Все пак част от служителите на високи позиции подали оставки, но те може и да не бъдат приети.

 

Д-р Евгени Душков от КТ “Подкрепа“, който е член и на Надзорния съвет на НЗОК коментира пред Mediapool, че действително е имало напрежение сред работещите в касата, но обстановката вече се е успокоила след среща на синдикатите с Цеков.

 

“Цеков е с договор за управление и има законното право да си подбере екип. Що се отнася до западната практика – да тя съществува в други страни и там се счита за нещо нормално. За съжаление ние сме много далеч от тези норми и правила, защото, ако човек напусне по собствено желание, губи редица права, когато вече е без работа“, заяви Душков.

 

“Ние подкрепяме намеренията му да си намери екип и да направи структурни промени, но все пак съобразно българските условия и правила. Тонът на разговора ни беше много добронамерен и смятам, че нещата са спокойни вече“, каза още Душков.

 

На срещата са били обсъждани чисто синдикални проблеми, свързани с нивата на заплащане на служителите в отделните структури на НЗОК и разликите в заплащането за една и съща длъжност. “Обсъждахме текучеството на кадри в НЗОК, особено на лекари-контрольори и информатици, които много трудно се намират заради ниското заплащане“, посочи той.

Споделяне

Още от България