Новият договор с "Газпром" е съгласуван с Брюксел

Делян Добрев, Сн: БГНЕС

България е съгласувала бъдещия нов договор с "Газпром" с Европейската комисия, а заключението е, че условията в него не се различават от тези, при които другите страни от Евросъюза получават руски газ. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който участва в Брюксел в обсъждане на плановете за нова газова инфраструктура в Европа.

Заедно с енергийните министри на Австрия, Гърция, Италия, Словения и Хърватия той се срещна с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Всички тези държави са свързани с руския проект за строежа на газопровода "Южен поток" като от страна на ЕК е било заявено, че не възразява срещу строителството на каквато и да било газова инфраструктура в ЕС, щом е съобразена с европейското законодателство, предаде БТА.

Министърът очаква новият договор с "Газпром" да бъде сключен по-рано от заложения краен срок и условията в него да са по-благоприятни.

"Очаквам до 9 ноември ние да имаме сключен договор за новите газови доставки за шестгодишен период от време с "Газпромекспорт", каза Добрев, цитиран от БНР.

За същата дата е насрочено и подписването на окончателното решение за строежа на "Южен поток" през българска територия.

Макар и все още да няма договор за газовите доставки от 2013 г. и запасите на страната в газохранилището в Чирен да намаляват заради ценовата политика, Добрев е сигурен, че газова криза през зимата няма да има.

"Няма да има газова криза категорично. Имаме достатъчно количества газ и в Чирен и от първи януари със сигурност ще имаме нов договор за доставки на газ", заяви министърът.

На срещата в Брюксел България е получила подкрепата на Европейската комисия да започне строителството на "Набуко Запад" в частта от българо-турската граница до Карнобат по-рано от предвиденото. Тук попада и интерконекторът, който ще свърже страната ни с Турция. Според Делян Добрев, строителството у нас може да започне през април, а през 2014 година да тръгнат и първите количества газ от Азербайджан, за които вече имаме подписани договори, което ще доведе до намаляване на цената.

"Ако ние направим тази първа фаза на Южен газов коридор, знаете, че имаме подписано споразумение със СОКАР за един милиард кубика газ и този газ го има наличен. Така че България ще е най-печеливша от строителството на този интерконектор", коментира още Добрев.

България ще разчита на еврофинансиране, както и на финансово участие на останалите страни по проекта "Набуко", съобщи министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?