Новият енергиен министър ще е от ГЕРБ, името става ясно до сряда

Новият енергиен министър ще е от ГЕРБ, името става ясно до сряда

“Новият министър на енергетиката ще бъде от ГЕРБ“, обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в събота по време на посещението си в Сандански. Той допълни, че съветът на управяляващата коалиция ще вземе решението кой да поеме постта на подалата оставка Теменужка Петкова. Номинацията ще бъде обявена до сряда.
 
“Ако говорим за квотното разпределение, министърът на енергетиката ще бъде от ГЕРБ. До сряда ще се постараем да обявим номинацията си за нов министър на енергетиката, тъй като преди това трябва да се съберем на съответния политически формат“, обясни Цветанов.

Източници на Mediapool коментираха в петък, че Петкова най-вероятно ще бъде наследена от заместника ѝ Жечо Станков. Той е два мандата заместник-министър на енергетиката, а преди това е бил общински съветник от ГЕРБ в Бургас. Станков е роден през 1982 г., икономист по образование, син е на европейския шампион по борба Дончо Жеков.

“Ние сме партия, в която не разпределяме позиции на полов принцип, а на качествата, които имат съответните кандидати“, коментира Цветан Цветанов, но отказа да назове конкретни имена.

Теменужка Петкова подаде оставка в петък, след като ЧЕЗ официално обяви за сделката за продажбата на активите си в България на дружеството “Инерком България“. Министър Петкова обясни, че е приятелка от 20 години със собственичката на фирмата Гинка Върбакова и напуска позицията, за да няма спекулации.

Бойко Борисов обяви от Брюксел, че приема оставката,"за да не дам никаква възможност да се влияе на репутацията на правителството, на мен или на Теменужка Петкова, която е честен човек".

"За съжаление, Теменужка Петкова каза, че ги познава тези хора и не бих оставил ни най-малко съмнение в който и да е българин, че стоим зад една абсолютно частна сделка", декларира премиерът.

"Искам да потвърдя, че по никакъв начин не сме повлияли на сделката за ЧЕЗ. Няма как да контролираме сделка в Чехия между частни компании, нито да ѝ попречим", допълни Борисов и обеща, че българските регулатори ще си свършат работата по сделката.

"Инерком България" ЕАД е регистрирана през септември 2017 г. в София с капитал 50 хил. лв. Собственик е учреденото месеци по-рано дружество "Инерком Инвестмънтс" ЕАД, притежание на Гинка Върбакова, която управлява и двете фирми, както и регистрираната в Пазарджик "Инерком", имаща три фотоволтаични парка - в Априлци, в панагюрското село Елшица и "Хаджийски ливади" около Пазарджик.

"Инерком България" ще придобие седем дружества с участието на ЧЕЗ – "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Електро", "ЧЕЗ Разпределение", търговеца на ток "ЧЕЗ Трейд", ИТ-фирмата "ЧЕЗ ИКТ", както и два ВЕИ-парка в Орешец и Бара. Само годишните приходи на "ЧЕЗ Разпределение" и "ЧЕЗ Електро" надхвърлят 1.7 млрд. лева. Официално цената на сделката не беше съобщена, но според неофициална информация тя е 320 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?