Новият европейски договор бил същият като евроконституцията

Новият европейски договор бил същият като евроконституцията

Новият договор за реформи на ЕС е практическия същият като европейската конституция, която бе призван да замени, заяви във вторник бившият френски президент Валери Жискар д’Естен. Той е главният “архитект” на отхвърления преди 2 години от френските и холандските гласоподаватели документ.

Договорът за реформи се различава от конституцията по-скоро като “подход, отколкото като съдържание”, добави той.

Думите му идват в момент, в който няколко европейски правителства се опитват да избегнат провеждането на референдум за договора. В интервю пред “Индипендънт” Жискар д’Естен заяви обаче, че новият основен документ на ЕС прави голяма отстъпка към Великобритания, защото страната ще има правото да се изключи от изпълнение на главите “Защита на човешките права” и “Правна хармонизация”.

Британските евроскептици иска от правителството да проведе референдум за новия договор, защото и според тях той по нищо се различава от конституцията. Правителството на Гордън Браун обаче държи на гласуване само в парламента.

По думите на Жискар д’Естен предложените институционални реформи от отхвърлената конституция могат да бъдат открити в Европейския договор за реформи. “Авторите на новия договор за взели текстовете от първия документ и са ги разпръснали на няколко отделни елемента”. Той го определи като “таблица с препоръки, които са непроницаеми са широката публика”.

 

 

Споделяне

Още от Европа