Новият европейски главнокомандващ на НАТО ген. Джоунс пое поста в критичен за алианса момент

Генералът от американската морска пехота Джеймс Л. Джоунс пое днес поста върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, предаде Асошиейтед прес.

Генерал Джоунс подчерта пред журналисти, че на алианса му предстоят "вълнуващи и трудни времена", когато той ще трябва да отговори на изискванията на нова, по-сложна и по-опасна обстановка по отношение на сигурността.

Една от първите задачи, които Джоунс може би ще трябва да решава на новия си пост, е свързана с ролята на НАТО в евентуална война срещу Ирак, отбелязва АП. НАТО няма да има водеща роля в войната, начело на която ще са САЩ, но в сряда Вашингтон официално поиска от алианса ограничена помощ, в случай че започне военен конфликт.

Джоунс отказа да коментира каква би била ролята на НАТО в евентуалната война. Нека да видим какво ще ни донесе бъдещето. Каквато и да бъде задачата на НАТО и на американските въоръжени сили, те ще са в състояние да я изпълнят успешно, подчерта новият главнокомандващ.

Генерал Джоунс ще наблюдава и военното интегриране в НАТО на седемте страни, поканени да се присъединят през 2004 г. към пакта - България, Румъния, Словакия, Словения, Литва, Латвия и Естония, подчертава АП.

Джоунс сменя на поста генерала от американските ВВС Джоузеф Ралстън, който бе начело на силите на пакта в Европа от май 2000 г. За пръв път постът се поема от морски пехотинец.

В същото време Джоунс ще е последният, който ще заема този пост, съществуващ от преди 50 години, когато той е бил поверен на Дуайт Айзенхауер. През следващите месеци, може би около юни, командването на НАТО на Стария континент ще се слее с друго стратегическо командване на пакта и седалището му ще бъде вече в Норфък, Вирджиния. Тогава Джоунс ще бъде вече командващ на всички операции на НАТО.

Втори американски генерал ще бъде назначен за върховен командващ, отговарящ за военната модернизация на алианса.

Петдесет и девет годишният генерал Джоунс е ветеран от виетнамската война, за участието си в която е награждаван. Той е израснал във Франция и свободно говори френски. Завършил е Джорджтаунския университет. По времето на президента Клинтън е бил съветник на министъра на отбраната Уилям Коен. Смята се, че има добри връзки в политически среди, тъй като е бил и офицер за свръзка на морските пехотинци със Сената на САЩ. Военната му кариера е свързана с морската пехота на САЩ. От 1999 г. става неин командващ.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?