Новият F-16 вече "лети" към България

"Локхийд Мартин" вече е завършила завода и работи за сваляне на разходите за българската страна

F-16 Block 70, сн. "Локхийд Мартин"

Американската компания "Локхийд Мартин" вече почти е завършила новия си завод в Южна Каролина, в който трябва да бъдат произведени и изтребителите F-16 Block 70 за България, ако се стигне до сделка.

"Заводът в Грийнвил скоро ще започне производството на новите F-16 Block 70 за Бахрейн, Словакия и други международни клиенти, сред които може да бъде и България", съобщиха от "Локхийд Мартин".

Бахрейн и Словакия вече закупиха самолети F-16 Block 70, докато България тепърва започва преговори с американците. Най-чувствителните въпроси за бъдещата сделка са цената и срокът, в който ще бъдат доставени самолетите. Парламентът отмени досегашните изисквания финансовата рамка да не надвишава 1.8 млрд. лева с ДДС, а първите машини да бъдат доставени до две години след подписването на контракта. Въпреки това официални американски представители обявиха готовност да се съобразят с българските нужди, но е въпрос на време да се види дали това е възможно.

От "Локхийд Мартин" гарантираха, че изтребителите са България няма да са по-скъпи от тези за Бахрейн и Словакия.

"F-16 Block 70 за България, най-новата и най-развита версия на знаменития еднодвигателен изтребител на НАТО, ще бъде произвеждан в завода на Локхийд Мартин в Южна Каролина“, каза Джим Робинсън, директор Международно бизнес развитие за F-16 в Локхийд Мартин.

"С напредването на процеса по придобиване на F-16 Block 70 България може да бъде сигурна, че ще получи доказана и иновативна самолетна система, която в продължение на десетилетия ще може да допринася към оперативната съвместимост на НАТО".

От компанията посочват, че F-16 Блок 70 има вградени технологии, разработени за петото поколение изтребители F-35 Мълния II и Ф-22 и в същото време е доказано, способно, ниско-рисково и ценово ефективно решение за нуждите на националната сигурност на България и НАТО.

"То ще допринесе за националната сигурност на България и ще предостави дългосрочна възможност за развитие на българските военновъздушни сили. Компанията работи с правителствата на България и Съединените щати за очертаване на възможностите за намаляване на разходите в процеса на преговорите", посочват от "Локхийд Мартин".

Компанията потвърждавa и ангажимента си за предоставяне на икономически и промишлени ползи за България.

"Придобиването на F-16 Block 70 ще донесе реални ползи за страната, като подкрепи суверенитета, споделянето на технологии и подпомогне местната заетост", завършва съобщението на "Локхийд Мартин".

Практиката при подобни междудържавни преговори е те да продължат между 4 и 8 месеца. В тях трябва да се договорят и всички технически подробности.

И САЩ, и България обаче дадоха сигнали, че ще се опитат да сключат сделката възможно най-бързо.

Българското правителство защити избора на F-16 пред основния им конкурент шведския "Gripen" със стратегическото сътрудничество и пълния пакет способности.

Споделяне

Още по темата

Още от България