Новият филм на Ларс фон Триер шокира Кан

Десетки зрители напуснаха премиерата, други аплодираха дълго датския режисьор

Ларс фон Триер, сн. ЕПА/БГНЕС
Смятаният от мнозина за култов датски режисьор Ларс фон Триер скандализира публиката на известния с толерантността си фестивал в Кан, представяйки там за пръв път новия си филм "Къщата, която Джак построи" (The House that Jack built).
 
Повече от 100 души са напуснали премиерата, съобщиха присъствали на прожекцията. До края на филма почти половината балкон в залата е останал празен.
 
Въпреки това очевидно противоречивият режисьор има много страстни фенове, тъй като прожекцията е завършила с шестминутни аплаузи. 
 
Преобладаващото мнение на публиката било, че този път известният с филмите "Антихрист" и "Нимфоманка" е "отишъл твърде далеч". Един от зрителите описва изживяването като "два часа в ада", а друг като "предсмъртно писмо".
 
 
Филмът разказва историята на интелигентен сериен убиец и типично за Ларс фон Триер пресъздава в детайли дълги сцени на насилие, включително убийство на деца. Продължителността му е два часа и половина.
 
 
В главните роли са Мат Дилън, Ума Търман и Райли Киоу. Двете дами не дойдоха на фестивала.
 
Режисьорът обясни по-рано, че е бил вдъхновен да направи филма от американския президент Доналд Тръмп.
 
По думите му филмът прославя "идеята, че животът е зъл и бездушен, тъжно доказано от неотдавнашния възход на Homo trumpus – цар плъх".
 
 
Ларс фон Триер има сложни отношения с фестивала в Кан. Той дори имаше забрана да го посещава, след като на пресконференция през 2011 година се самоопредели като нацист. 
 
По-късно той се извини за думите си.
 
"Не мога да разбера как така, като кажа, че съм нацист, и хората ми вярват“, обясни в характерния си стил режисьорът.

Споделяне

Още от Общество