Новият финансов министър – философ по дух и образование

Томислав Дончев, Сн: БГНЕС

Обичам изненади, които очаквам”. Това казва в една своя статия бъдещият финансов министър Томислав Дончев, който ще продължи и да е министър по еврофондовете. Не е ясно каква изненада е била за него офертата на премиера Бойко Борисов да оглави Министерството на финансите, на което е отредена централната роля във всяко правителство.

Дончев ще е едно голямо изключение от предшествениците си в България, а вероятно и повечето финансови министри по света, тъй като не е известно да има висше финансово образование. Защитил е магистратура по философия във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" и втора специалност журналистика през 1997 г. Близо десет години по-късно през 2006 г. получава магистърска степен и по стопанско управление от същия университет.

Междувременно е успял да мине и през няколко специализации. Първата е политически науки в Международното лятно училище по политически науки и международни отношения в Полша (1998 г.), в института НЕГЕВ в Израел е изкарал курс "Подпомагане на високотехнологични малки и средни предприятия и научно-развойни стартиращи фирми" (2001 г.), едномесечна специализация по бизнес менторинг в Академията по бизнес менторинг, Оксфорд, Великобритания (2005 г.).

Преди да влезе в правителството през 2010 г., Дончев бе кмет на Габрово (от ноември 2007 г.). Трудовата му биография започва като учител в Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий" във Велико Търново, където преподава психология, логика, етика, философия на правото от 1997 до 1999 г.. Минава за кратко през Радио Габрово, за да се отдаде на работа в неправителствения сектор. През 2000 г. става главен секретар на клуб "Отворено общество" – Габрово, където остава до 2004 г. От 2001 до 2004 г. е изпълнителен директор на Високотехнологичен бизнес инкубатор в Габрово. В този период подготвя и управлява десетки проекти за града в сферите на регионалното развитие, икономическото развитие, образованието и социалната сфера. Преди да стане кмет Дончев е бил три години програмен директор в Институт “Отворено общество”- София, като ръководи звеното за подготовка и управление на проекти по европейски програми.

Бавно вдигане на налягането

Премиерът Бойко Борисов го предложи за министър по управление на еврофондовете, а парламентът го избра на 18 март 2010 г. - повече от седем месеца след старта на правителството. Това стана след като почти не се виждаше отлепяне от наследените 2% усвоени европейски средства от предишните управляващи. Премиерът дори съжали, че е съкратил този пост в кабинета.

"Бавно, но внимателно вдигане на налягането в системата, за да не се спука някоя стара, ръждива тръба". Така Дончев сравни промените в работата на администрацията, които планираше да направи. Обеща още да няма резки и революционни движения в системата, защото това не би довело до добър резултат.

Три години по-късно усвояването на средствата е вдигнато на над 35%. А заръката на премиера Борисов е до края на тази година да бъдат разплатени 80% от всички европейски средства. За сравнение, при встъпването си в длъжност Дончев прогнозира, че България ще съумее да оползотвори не повече от 80 – 85% от европейските средства през този програмен период 2007-2014 г.

Капка по капка

Преди Томислав Дончев да стане министър по еврофондовете, за тях отговаряше вицепремиерът Симеон Дянков.

Двамата имаха различно виждане по някои въпроси, но съумяха да избегнат открита конфронтация. Може би защото Дончев предпочита тактиката на капката, която бавно и систематично пробива камъка.

Досега известните спорове между тях са за създаването на компенсационния фонд за покриване на т.нар. финансови корекции на общините; преговорите по кохезионната политика с ЕС; новата оперативна програма “Наука и образование”.

И ако за компенсационния фонд и новата оперативна програма се наложи Дянков, то в заключителните преговорите по бъдещата бюджетна рамка за периода 2014 – 2020 г. премиерът Борисов беше асистиран от Дончев и външния министър Николай Младенов. Общата сума за България беше над 15.2 млрд. евро, от които чисто с изваждането на вноската, която прави страната – 12 млрд. евро. На фона на орязания с 3.5% европейски бюджет, България на практика постигна същото финансиране по политиките за сближаване и 2 млрд. евро отгоре за субсидии за фермерите. Дончев определи постигнатото като “много добро” и посочи, че “България е съумяла да не попадне в ситуацията с момата, която чакала идеалния жених, но той така и не се появил”.

Спасителят на Перник

С балансирания си подход, липса на стремеж към солови изяви и агресивна изява на позиции, 40- годишният Томислав Дончев без съмнение е смятан от премиера за сигурен човек, който върши работа. Той бе натоварен със специална мисия в края на миналото лято – да замине за Перник и да стои там един месец, за да осигури подслон на хората, останали без дом след земетресението в района. До тази необичайна мярка се стигна, след като червената кметица на Перник Росица Янакиева заплаши да поведе на протест перничани на жълтите павета заради абдикирането на държавата от проблема. А "проблемът" бе забъркан от спорове между местната и централната власт, нормативни неуредици и политиканстване.

Дончев все пак показа, че не за всичко слуша премиера. Въпреки разпореждането на Борисов да се ожени през октомври за дългогодишната си приятелка Светлана, от която има син, досега не се е разчуло Дончев да е изпълнил заръката му.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес