Новият финансов министър иска да продължи пенсионерските добавки от 50 лв. и схемата 60/40

Кирил Ананиев и Асен Василев на влизане в Министерството на финансите. Снимка: БГНЕС

Новият финансов министър Асен Василев ще търси пари в бюджета, за да продължи схемата 60/40, както и раздаването на добавките на пенсионерите от по 50 лв. на месец и след 31 май.

Това стана ясно от изявлението му при приемането на поста от предшественика му Кирил Ананиев. Двамата влязоха в спор за нуждата от актуализация на Бюджет 2021.

"При положение че натискът от пандемията намалява, приходите вървят добре, разходите са осигурени и при сегашното ниво на фискалния резерв според мен не се налага актуализация на бюджета на този етап. Освен това не е редно старото правителство, което си отива, да прави актуализация на бюджета в последните три дни от мандата си, без да знае приоритетите на новото правителство. Вие на мое място бихте ли направили актуализация", обърна се Кирил Ананиев към журналист, поставил въпроса за необходимостта от ревизия на финансовия план на държавата.

"Да, аз бих направил актуализация в малък размер, която да осигури поне добавките на пенсионерите от 50 лв. и продължаването на схемата 60/40 до края на годината, без да се налага преструктуриране на разходите", намеси се Асен Василев.

Ананиев мигновено реагира, че през последните месеци правителството на ГЕРБ непрекъснато е било критикувано за раздаването на пенсионерските добавки, а сега критиките са точно в обратната посока - защо мярката е разписана само до края на май.

По изчисления на Министерството на финансите необходимата сума за пенсионерските добавки за 7-те месеца до края на годината е 731 млн. лв. За схемите 60/40 и 80/20 няма публични сметки, но се знае, че само през първото тримесечие на годината те глътнаха над 300 млн. лв.

Асен Василев потвърди, че социално-икономическите антикризисни мерки са обезпечени до края на май.

"Оттук нататък ще се търсят резерви в състоянието на текущия бюджет, за да бъдат продължени тези мерки", каза новият финансов министър. Според него, "за съжаление", е изпуснат моментът за актуализация на бюджета, поради което служебното правителство ще работи с наличните пари, защото няма парламент, който да гласува ревизията. "Както изглежда, средствата в бюджета са доста добри, но ще се запознаем със ситуацията и това ще бъде предоставено на хората и на бизнеса. Основната ни задача е обезпечаването на изборите и да се погрижим за гражданите и бизнеса, които са в много тежка ситуация след повече от една година финансова, икономическа, а вече и политическа криза", каза Василев.

Предшественикът му Кирил Ананиев отчете, че оставя бюджета в добро състояние, с излишък от 115 млн. лв. към края на април при гласуван дефицит от 4.9 млрд. лв. Фискалният резерв е в размер на 8.8 млрд. лв., а до края на май ще се увеличи с още 1 млрд. лв. след превод на средствата от ЕК по програмата SURE. Правителството до момента е поело само 800 млн. лв. от разрешения по закон 4.5 млрд. лв. нов дълг, отчете още Ананиев.

Новият финансов министър Асен Василев не каза с какъв екип ще работи, като уточни, че заместник-министрите ще бъдат назначени от служебния премиер.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?