Новият финансов министър на Германия наследява емблематичен предшественик

Олаф Шолц

Олаф Шолц, тихият прагматичен кмет на Хамбург, който може да стане новият финансов министър на Германия, получи бойно кръщение миналото лято, когато срещата на върха на Г-20 в северния германски град бе придружена от бурни протести, преминали в насилие.

Шолц тогава се извини публично за фиаското със сигурността, но остана спокоен пред ожесточените нападки на десницата, която го обвини, че е бил твърде мек към насилието на антикапиталистите.

По-късно 59-годишният опитен адвокат и убеден привърженик на по-силната европейска интеграция призна, че насилието го е разтърсило и е щял да подаде оставка, ако се бе стигнало до жертви.

Тази тиха решимост може да послужи добре на Шолц, който ще трябва да стъпва в огромните следи, оставени от Волфганг Шойбле - ветерана, налагащ твърдолинейна фискална политика, който сега е председател на Бундестага, долната камара на германския парламент.

Някои консерватори се опасяват, че Шолц, който неотдавна подкрепи голямо повишение на минималната заплата, може да увеличи държавните разходи и да отстъпи от политиката на балансиран бюджет на Шойбле, недопускаща правителството да поема нови дългове.

Според други Шолц вероятно ще се придържа към фискалния консерватизъм на Германия, но може би ще приеме по-отстъпчив подход към по-бедните страни от еврозоната като Гърция.

Бизнес лидерите може би също така трудно ще успеят да убедят Шолц да приеме ново свиване на корпоративните данъци по модела на понижението, направено в САЩ, което доведе до прилив на инвестиции.

"През последните години направихме структурата на корпоративните си данъци конкурентоспособна в международен план. Няма нужда от трескави корекции", каза той пред бизнес списанието "Виртшафтсвохе".

Шолц подкрепя и по-високи данъци за богатите, макар често да заявява, че "мога да разпределям само това, което съм спечелил".

Дълго време той бе по-популярен сред членовете на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) от партийния лидер Мартин Шулц. През 2011 година изведе партията от опозиция, за да спечели мнозинство в изборите в провинция Хамбург. Четири години по-късно подкрепата за ГСДП бе отслабнала, но той успя да състави управляваща коалиция заедно с еко-партията "Зелени".

Шолц работи добре с канцлера Ангела Меркел и този факт стана очевиден при поредицата им съвместни прояви при срещата на върха на Г-20 в Хамбург. Сътрудничеството им датира от мандата му като министър на труда в първата "голяма коалиция" на Меркел през 2005-2009 година.

"ЕС трябва да се развива"

Адвокатът Шолц има малък опит на европейската сцена, но би работил в близко сътрудничество с Шулц, бивш председател на Европарламента и вероятен външен министър, по въпроси като реформата на еврозоната.

През декември Шолц посочи пред германския вестник "Велт", че е належащо Германия да отговори на предложенията на френския президент Еманюел Макрон.

"ЕС не е само митнически съюз. Той трябва да развие обща политика в областта на външната политика и сигурността, миграцията, финансите и икономиката", каза той.

"И тази политика трябва да се различава от политиката на канцлера, която оставя много неща неизказани и сключва сделки зад затворени врати в Брюксел посреднощ", допълни той.

"Трябва да заявим ясно, какво планираме за европейската политика. Трябва да бъдем по-смели", подчерта Шолц.

Сред ключовите му опасения бяха дигитализацията и как западните демокрации би трябвало да отговорят на надигането на десния популизъм и засилващите се съмнения в ползите от глобализацията. Особено предвид стагнацията във възнагражденията в същото време, когато Германия страда от недостиг на квалифицирани работници.

Съпругата на Шолц, Брита Ернст, е министър на образованието в източната провинция Бранденбург, която е разположена около Берлин.

Той самият е спортна личност и поне веднъж пристигна на коалиционните преговори по анцуг.

Също като Шойбле, понякога Шолц прибягва до остър език. Миналата седмица той отхвърли въпрос за амбицията си да поеме финансовото министерство, безцеремонно запитвайки репортера "Какво би трябвало да означава този въпрос?".

През декември се ядоса от многократните въпроси на "Велт" за неуспеха си да предизвика Шулц за лидерския пост в партията, след като тя отбеляза най-лошите изборни резултати, откакто Германия става федерална република през 1949 година.

"Не харесвам тенденцията да се допуска личните въпроси да затъмняват важни проблеми по същество", заяви той пред вестника.

"ГСДП понесе сериозна загуба и трябва отчетливо да анализираме какво се обърка. Същевременно трябва да обсъдим как можем да изпълним отговорността си към страната. Играта кой кого обича тук не ни помага", заяви Шолц.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа