Новият френски премиер обеща намаляване на данъците

Френският премиер Манюел Валс обеща намаляване на данъците за по-скромните домакинства и оздравяване на държавните финанси. Той представи програмата на правителството си в реч пред парламента във вторник.

Валс каза, че социалните осигуровки върху минималната заплата на французите ще бъдат премахнати от следващата година - осигуровките, плащани от работодателя.

По този начин ще се стимулира конкурентността на фирмите и ще се насърчи вътрешното потребление.

Програмата на премиера предвижда и намаляване с 50 милиарда евро на обществените разходи за периода 2015 г. - 2017 г.

Валс подчерта, че това усилие ще бъде споделено от всички в страната.

Той обяви и съкращаване на данъците за френските компании. Пакетът от мерки, предложен от Валс и включващ намаляване на данъците за някои домакинства и за корпорациите е на стойност 30 милиарда евро.

Валс припомни, че резултатите от изборите във Франция миналия месец, на които управляващите понесоха удар, показват, че Франция е страдала прекалено много, а надеждите ѝ за по-добро бъдеще не са големи в момент, в който безработицата е около 10 процента.

Валс припомни, че усилията, които Франция полага за намаляване на дефицита, за извършване на структурни реформи и за постигане на конкурентност на фирмите, не трябва да отиват на халос заради прекалено висок курс на еврото.

Валс припомни, че еврото днес е 10 процента по-скъпо от лятото на 2012 г., което тегне върху френския износ.

Премиерът подчерта, че е съществено ЕС да се вкара отново в пътя на растежа чрез прилагане на политика за големи инвестиции и на политика на заетост, насочена към младежта.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?