Новият германски президент: Ердоган излага на риск успехите на Турция

Франк-Валтер Щайнмайер

Франк-Валтер Щайнмайер положи клетва като 12-и президент на Германия и използва речта след встъпването си в длъжност, за да отправи остро предупреждение към турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

Щайнмайер заяви, че Ердоган рискува да унищожи всичко, което страната му е постигнала през последните години и да навреди на връзките с партньорите ѝ, съобщи Ройтерс.

Анкара е в дипломатически конфликт с Берлин и други европейски столици заради агитацията сред живеещите в чужбина турски граждани за референдума, на който те ще гласуват дали да разширят правомощията на Ердоган.

"Начинът, по който гледаме на Турция, се характеризира със загриженост, че всичко, което беше изградено през годините и десетилетията, се срива", заяви Щайнмайер в речта си след встъпването в длъжност.

"Президент Ердоган, поставяте под заплаха всичко ,което сте изградили Вие самият, както и други", подчерта германският лидер и заявявайки, че би приветствал всякакви признаци за подобряване на ситуацията.

Турция е съюзник на Германия в НАТО, но обвинява Берлин, че използва нацистки тактики, за да попречи на изявите на турски министри. Анкара предизвика недоволство в Германия и със задържането на германския журналист от турски произход Дениз Юджел, отбелязва Ройтерс.

"Прекратете неприемливите сравнения с нацистите!", призова Щайнмайер. "Не прекъсвайте връзките с тези, които искат партньорство с Турция! Зачитайте върховенството на закона и свободата на медиите и журналистите! И освободете Дениз Юджел", добави новият германски президент.

Журналистът Юджел има двойно турско и германско гражданство. Той беше задържан тази година по подозрение в участие в терористична организация, неправомерно използване на данни и терористична пропаганда. Съдът в Истанбул реши той да бъде пратен в ареста до приключване на следствието, като според турските закони той може да бъде задържан до пет години. Властите все още не са допуснали представители на германското консулство при журналиста.

12-ият германски президент положи клетва на общо заседание на двете камари на парламента и произнесе първата си реч като държавен глава.

По-рано тази година 61-годишният социалдемократ Щайнмайер беше заменен на поста външен министър от вицеканцлера Зигмар Габриел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа