Новият главен прокурор на САЩ положи клетва, Тръмп с три указа за борба с престъпността

Новият главен прокурор на САЩ положи клетва, Тръмп с три указа за борба с престъпността

Джеф Сешънс положи клетва като главен прокурор и министър на правосъдието на САЩ, предаде Асошиейтед прес. Церемонията се състоя в Овалния кабинет на Белия дом в присъствието на президента Доналд Тръмп. Той нарече Сешънс "почтен и принципен човек, посветил живота си на каузата на справедливостта".

Новият главен прокурор на САЩ положи клетва, след като Сенатът потвърди номинацията му в края на изпълнен със спорове процес на утвърждаване. След като бе утвърден с гласовете на 52 сенатори срещу 47 сенатори, гласували срещу номинацията му, Сешънс подаде оставка като член на горната камара на американския Конгрес. Той бе сенатор от Алабама.

Сешънс отчете увеличаване на престъпността в Съединените щати. Това е опасна, трайна тенденция, която излага здравето и сигурността на американците на риск, подчерта той, цитиран от Ройтерс. Сешънс обеща да сложи край на беззаконието на нелегалната имиграция.

След полагането на клетвата, Тръмп подписа три указа за борба с престъпността. Първият от тях е за борба с международните наркокартели, вторият - за намаляване на престъпността в САЩ, а третият - за предотвратяване на актове на насилие срещу служители на правоохранителните органи.

Президентът очерта новите пълномощия на Сешънс, включително справянето с престъпността, наркокартелите и тероризма. Той изтъкна, че САЩ са изправени пред нарастваща престъпност и че "съвсем скоро нещата ще се подобрят", отбелязва британският в. "Индипендънт".

През 2016 г. по данни на Националния мемориален фонд на правоохранителните служители в САЩ са били убити 135 полицаи - най-големият брой от пет години. Почти половината са били застреляни по време на работа, включително 21 при нападение от засада. Тръмп обаче пропусна да спомене стотиците хора, които умират от ръката на представители на закона всяка година. Според в. "Вашингтон пост" миналата година тези случаи са 968, а само от началото на 2017 г. са над 130, подчертава всекидневникът.

Тръмп и Сешънс твърдят, че престъпността расте, но въпреки известното увеличение в последните две години, в последните десетилетия тя е значително по-ниска, отколкото през 80-те и 90-те години на миналия век, отбелязва "Индипендънт". Трябва да сложим край на това беззаконие, което заплашва обществената сигурност и намалява доходите на работещите американци, заяви на церемонията Сешънс.

Твърди се, че Сешънс е един от ключовите архитекти на антиимигрантския указ, подписан на 27 януари и забраняващ достъп в САЩ на всички граждани от седем преобладаващо мюсюлмански страни в името на борбата с тероризма. Само че от тези страни не е имало терорист, убил и един американец на американска територия при терористична атака от 2001 г. насам, допълва вестникът, който намира символика във факта, че указът бе подписан в Международния ден в памет на жертвите от Холокоста.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?