Новият гръцки кабинет за зае с подготовката на Олимпиадата и преговорите за Кипър

След победата на парламентарните избори в неделя, новото гръцко правителство, начело с премиера Костас Караманлис, днес положи клетва пред президента на страната Константинос Стефанопулос, предадоха световните агенции.

На церемонията присъства и архиепископът на Атина и цяла Гърция Христодулос.

След това кабинетът се събра на първото си заседание.

Новото дясноцентристко правителство е притиснато от серия неотложни проблеми, сред които подготовката на Олимпийските игри в Атина и преговорите за обединение на Кипър, предаде Би Би Си.

В същото време гръцки военни провеждат учения по сигурността с помощта на американски войски, подготвяйки се за Олимпиадата през август.

Кодовото название на операцията е Херкулесов щит и в нея участват около 2000 гръцки войници и няколко стотин американски, които са поели командна и контролна роля в учението.

Ще бъдат проиграни няколко сценария, включително нападение с "мръсна бомба" и отвличане на кораб.

Премиерът Караманлис вече съобщи, че поема лична отговорност за приключване в срок на подготовката на игрите, като веднага след изборите заяви, че те ще бъдат "най-добрите и най- безопасните, провеждани някога".

Той има само пет месеца, за да се справи с незавършените проекти, някои от които са изключително спешни.

Веднага след като приключи церемонията по заклеването на правителството, Караманлис отиде в кабинета на министър - председателя, където бившият премиер Костас Симитис му предаде офиса, след което започна правителственото заседание.

Преговорите за повторно обединение на Кипър, които са в критична фаза, са другата неотложна задача пред гръцкото правителство.

Атина и Анкара могат да се окажат директно въвлечени в разговорите по-късно този месец, както предвижда планът на ООН в случай, че лидерите на гръцката и турската страна на острова не успеят да постигнат съгласие по спорните въпроси.

Планът предвижда следващия месец да се проведе едновременен референдум в двете части на острова, преди предстоящото приемане на Кипър в ЕС на 1 май.

Новият гръцки външен министър Петрос Моливиатис каза днес, мирният план на ООН е обвързващ.

"Наш пръв приоритет очевидно е кипърският въпрос", каза той, цитиран от Ройтерс.

76-годишният Моливиатис е заемал поста външен министър и в края на 70-те години, поради което е смятан за достатъчно опитен, за да се справи с настоящите сложни преговори за Кипър.

"Това споразумение (на ООН) е обвързващо. Много е трудно, ако не и невъзможно, то да се избегне", коментира гръцкият министър пред репортери.

Същевременно турското външно министерство обвини кипърските гърци, че не искат да постигнат споразумение по продължилия десетилетия проблем между двете общности в Кипър.

Стана ясно, че кипърската гръцка страна няма политическата воля и желание за намиране на решение. Те изглежда са незаинтересовани, защото са сигурни в членството си на 1 май, каза пред медиите говорителят на турското външно министерство Намък Тан.

Независимо от резултатите от преговорите кипърските гърци ще се присъединят към съюза, а това ще затвърди международната изолация на самообявилата се Севернокипърска турска република (СКТР) в северната част на острова, коментира Ройтерс. Липсата на споразумение до 1 май вероятно ще се отрази и на амбициите за членство в ЕС на Турция.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?