Новият гуверньор на БНБ ще е и управител за България в МВФ

Димитър Костов ще представлява страната ни в СБ и ЕБВР

Димитър Радев, сн. БГНЕС

Избраният преди малко повече от месец за управител на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев беше определен от Министерски съвет (МС) и за управител на страната ни в Международния валутен фонд (МВФ).

Решението на правителството е свързано именно в персоналните промени в ръководството на БНБ и цели осигуряване на  българското представителство в международните финансови институции. Това ще помогне за разширяване и стабилизиране на международните контакти и защита на интересите на страната, аргументират се от МС.

Единият от заместниците на Радев – ръководителят на "Банков надзор" Димитър Костов, ще бъде заместник-управител за страната ни в организациите на Световната банка (СБ). В групата на СБ са Международната банка за възстановяване и развитие, Международната финансова корпорация, Агенцията за многостранно гарантиране на инвестициите и Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове. Костов, който при Иван Искров също беше подуправител на БНБ, но ръководеше управление "Банково", ще е и българският заместник-управител и в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?