Новият икономически министър опита да се измъкне от отговорност за ББР и Пеевски

Новият икономически министър опита да се измъкне от отговорност за ББР и Пеевски

Новият министър на икономиката Лъчезар Борисов неуспешно опита да се измъкне от отговорност за скандалните кредити, отпускани от Българската банка за развитие, на обръчите от фирми на ДПС в първото си телевизионно интервю - пред бТВ.

Борисов разви тезата, че не е отговорен за отпускането на спорния заем от 75 млн. лв. на колекторска фирма, заради който бе "уволнен" предишния изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев.

"Влизаме в една полемика, която не е така, нека да гледаме нормативните документи и устава на банката ... Не съм отговорен за даването на тези 75 милиона лева кредит", каза Лъчезар Борисов.

Реално обаче той няма как да не е отговорен за кредита, тъй като беше председател на надзорния съвет на ББР по времето на Мавродиев, а именно надзорът решава за всеки кредит в размер на над 5% от собствения капитал на банката. Тоест, Борисов със сигурност носи отговорност за няколко от най-скандалните заеми, отпускани на олигарси и бизнесмени, свързани с властта и особено - с ДПС като Румен Гайтански - Вълка и Делян Пеевски.

Лъчезар Борисов не изнесе и коректна статистика относно основния проблем с ББР - отпускането на едри заеми на приближени бизнесмени вместо на малкия и средния бизнес. "Съвсем скоро ще бъдат дадени данни за структурата на портфейла на ББР и ще видите, че 80 процента е изцяло за малки, средни и микро фирми", каза новият министър на икономиката. По думите му "всяка една теза, че една банка работи с конкретни юридически или физически лица, е несъстоятелна; банката работи с абсолютно всички".

Реално обаче от последния публичен отчет на ББР (за 2018 г.) се вижда, че най-големият единичен кредит на банката е на солидната сума от 150 млн. лв., а 10-те най-големи експозиции са на стойност 706 млн. лв. Предшественикът на Борисов - Емил Караниколов, дори публично призна, че по времето на Стоян Мавродиев ББР е отпуснала 60 кредита на стойност над 5 милиона лева.

Коментарите на Лъчезар Борисов бяха по повод твърденията на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, че държавната Българска банка за развитие (ББР) е отпуснала 500 милиона лева кредити на фирми, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски. В понеделник Иванов постави надпис върху Министерството на икономиката, като го нарече "Министерство на ШИШИномиката".

По отношение на нападките на Иванов, че министърът е "слуга на Пеевски", Борисов отговори, че "всичко това, което беше казано, е абсолютно несериозно и несъстоятелно". Според него "нивото на политическата класа в България е под въпрос".

Относно изкупуването на акции от Първа инвестиционна банка чрез ББР, Борисов обясни, че "това е свързано с правителствената политика за включването на България във валутния механизъм и т.нар. чакалня на еврозоната, за което има и съответните решения на Министерския съвет".

По-късно през деня Лъчезар Борисов обяви, че се е оттеглил от надзора на ББР и е предложил на свое място новия зам.-министър Стамен Янев, бивш председател на Българската агенция за инвестиции.

Управлението на Министерството на икономиката е едно от най-непрозрачните. Ведомството не желае да дава информация за харченето на отпуснатите 500 млн. лв. за ремонта на язовирите, както и 120-те милиона лева за рекултивиране на стари мини. Всички тези средства се управляват от Държавната консолидационна компания (ДКК), чиято дейност и ръководство никога не са били представяни публично. ДКК е един от големите получатели на заеми от ББР, чиято дейност също остава скрита от обществото, въпреки че разпределя милиарди от държавния бюджет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес