Новият иракски парламент ще заседава за пръв път на 16 март

Новоизбраното Национално събрание на Ирак ще заседава за първи път на 16-ти март. Вицепремиерът Бархам Салех заяви, че ако дотогава не бъде определено ново правителство, дискусиите ще продължат в самия парламент.

Вече пета седмица след изборите на 30 януари иракските политици са в спор за формирането на новото правителство.

Липсата на съгласие за министерските назначения бави откриването на Националното събрание.

На 16 март, когато е предвидено да се открие новоизбраният парламент, се навършват 17 години от нападението с химическо оръжие, извършено от режима на Саддам Хюсеин срещу кюрдския град Халабжа, съобщи в вицепремиерът Бaрхам Салех, цитиран от Франс прес.

В изборите успех постигнаха представители на шиитски групировки, но те ще трябва да търсят сътрудничество с други партии за да сформират правителство.

В момента шиити и кюрди продължават да водят преговори за съставянето на ново правителство. Шиитската коалиция Обединен иракски съюз разполага със 146 места от общо 275 в иракски парламент. Кюрдите са втората сила в парламента със 77 представители.

Водят се интензивни преговори и се надяваме преди 16 март да бъде постигнато споразумение за съставяне на правителство на националното единство, което да представлява всички иракчани, подчерта Салех.

Междувременно иракски и американски части продължават и в неделя мащабната операция за залавяне на бунтовници в района на град Самара, където има данни, че се намирал йорданският терорист Абу Мусаб ал Заркауи, съобщи Франс прес, позовавайки се на представител навътрешното министерство.

Досега са арестувани 66 предполагаеми бунтовници и търсенето на водачите на бунтовническите групировки продължава. Очаква се операцията да продължи една седмица.

Близо 2000 иракчани излязоха по улиците на град Хила, където преди шест дни кървав самоубийствен атентат причини смъртта на 118 души, за да поискат задържането и осъждането на авторите на нападението. Демонстрантите развяваха иракски знамена и скандираха лозунги срещу терористите, салафистите и баасистите и в подкрепа на исляма и единството на страната.

Атентатът в Хила е най-кръвопролитния от падането на Саддам Хюсеин през април 2003 г.

Споделяне

Още от Свят