Новият испански крал Фелипе Шести ще положи клетва на 19 юни

Бъдещият крал Ферипе и кралица Летисия

Новият испански крал Фелипе Шести ще положи клетва пред парламента на 19 юни, предаде в петък Франс прес.

Баща му, крал Хуан Карлос, който абдикира, няма да присъства на церемонията, съобщи говорител на кралското семейство. За сметка на това той ще бъде редом до сина и съпругата му, новата кралица Летисия, когато те излязат да поздравят испанците от балкона на двореца.

След като положи клетва, Фелипе Шести ще се настани в Кралския дворец заедно със съпругата си Летисия. Предвидено е в двореца да се даде прием, съобщи председателят на долната камара на испанския парламент, Конгреса на депутатите, Хесус Посада. Той добави, че новият крал ще положи клетва около 10.30-11.00 ч. (8.30-9.00 часа по Гринуич).

За да се гарантира сигурността, особено на кралския кортеж, готовността за отразяване на терористична заплаха е повишена с една степен, от втора до трета степен по четиристепенната скала, съобщава се в изявление на министерството на вътрешните работи.

Министерството не съобщава точния брой на служителите по сигурността, които ще пазят церемонията, на която принцът ще положи клетва като нов крал на Испания. Известно е само, че ще бъдат задействани значителни сили.

За разлика от положената от крал Хуан Карлос клетва на 22 ноември 1975 г. няма да присъстват чуждестранни държавни и правителствени ръководители и няма да има религиозна служба.

Споделяне

Още от Свят