Новият италиански министър на икономиката обеща оставане в еврозоната и намаляване на дълга

Джовани Триа

Новото коалиционно правителство на Италия няма намерение да излиза от Еврозоната и планира да се фокусира върху намаляване на външния дълг, заяви в неделя министърът на икономиката на Италия Джовани Триа.

В първото си интервю откакто пое поста, дадено за „Кориере дела сера“, Триа заяви, че коалицията желае да засили икономическия растеж чрез инвестиции и структурни реформи.

„Нашата цел е да повишим растежа и заетостта. Но не планираме да възстановим растежа чрез дефицитни разходи“, заяви Триа, допълвайки че ще представи новите икономически прогнози и правителствени цели през септември.

„Те ще бъдат напълно свързани с целите за продължаване по пътя на намаляване на дела на външния дълг спрямо БВП“, заяви той.

„Позицията на правителството е ясна и единодушна. Няма въпрос за излизане от еврото“, допълни Триа.

„Правителството е решено да предотврати по всякакъв начин пазарни условия, които биха довели до излизане от еврото. Не само, че не желаем да излезем от него, ние ще действаме по начин, който ще осигури условията да не са дори близо до позиция, която може да предизвика съмнение за нашето присъствие в еврото“, завърши той в интервюто, цитирано от агенция Фокус.

Споделяне

Още от Европа