Новият кабинет на Буш - стъпка към повече хармония и контрол

Саддам Хюсеин е отклонявал пари от програмата на ООН "Петрол срещу пари", за да плаща милиони долари на семействата на палестински атентатори - самоубийци, осъществявали атаки срещу Израел. Такива доказателства е открила комисията в американския Конгрес, разследваща финансовите злоупотреби на бившия иракски режим с хуманитарната програма, предаде АП.

Саддам Хюсеин е използвал тайни банкови сметки в Йордания, където събирал парите от подкупи от чужди компании и частни лица, извършвали нелегален бизнес по "Петрол срещу храни". Всяко семейство на палестински камикадзе е получавало по 25 000 долара, е заявил пред АП член на комисията.

Програмата на ООН, позволяваща на Ирак да внася храни, медикаменти и стоки срещу износ на петрол, бе въведена през 1996 г., за да помогне на иракския народ в периода на строги икономически санкции, които ООН наложи на страната след първата война в Залива.

Разследване на американския Конгрес установи, че режимът на Саддам е спечелил незаконно над 21,3 милиарда долара, докато са били в сила санкциите на ООН, от които 17,3 процента от програмата "Петрол срещу храни" от 1997 г. до 2003 година.

Ирак е разполагал с хиляди банкови сметки по цял свят, в Йордания те са били около 1 500. Парите от подкупи по сделките "Петрол срещу храни", от нелегални петролни плащания от йорданското правителство и други незаконни фондове са били плащани по сметки в йорданския клон на Рафидаин Банк, която е собственост на иракското правителство, твърдят разследващите.

Според служители в иракската Централна банка и Рафидаин Банк, бившият иракски посланик в Йордания Сабах Ясин е теглил пари от сметките, за да бъдат плащани между 15 000 и 25 000 долара на семействата на камикадзетата.

Палестинци твърдят, че Саддам е платил над 35 млн. долара на семействата на загинали или ранени в израелско - палестинския конфликт след септември 2000 г. Оттогава палестински терористи са провели 117 самоубийствени атентата, при които са загинали 494 израелци и други граждани.

В сряда изслушванията в сенатската комисия ще бъдат насочени основно върху френската банка BNP-Paribas, която е оперирала по-голяма част от парите по програмата "Петрол срещу храни. При одит на американска регулаторна агенция върху малка част от трансакциите на обща стойност 60 милиарда долара, осъществени от банката по "Петрол срещу храни, са възникнали сериозни съмнения, че BNP работи в съответствие с американските закони за пране на пари, твърдят сенатори.

Съмненията бяха потвърдени от Хенри Хайд, председател на комисията. "Ако това се окаже вярно, тези евентуални пропуски на банката може да са помогнали на Саддам Хюсеин да манипулира и да злоупотребява с програмата", заяви той, цитиран от АП.

Адвокат на BNP обаче каза, че не е имало нарушения.

"Никакво отклонение от който и да е стандарт не е причинил или допринесъл по някакъв начин за злоупотреби с програмата "Петрол срещу храни", заяви Робърт Бенет.

BNP поддържаше единствената депозитна сметка, през която минаваха приходите от иракски петролни продажби, генерирани по програмата на ООН.

BNP също така издаваше удостоверителни писма за сделки за внос на хуманитарни стоки, които бяха одобрявани от ООН и изплащани от депозитната сметка.

Пет комисии в американския Конгреса, включително и тази на Хайд, настояха назначената от ООН независима разследваща комисия по твърденията за злоупотреби с "Петрол срещу храни" да им предаде вътрешни документи на организацията.

Комисията на ООН обаче отказа да предостави на санаторите каквито и да е документи от разследването преди публикуването на собствения ѝ доклад в началото на следващата година, предаде Асошиейтед прес.

Комисията на ООН също така е против това в Конгреса да бъдат призовани сътрудници на ООН, които да дадат показания, се казва в писмо на председателя на комисията Пол Волкър, изпратено във вторник до сенаторите Норм Коулман, Карл Левин и до генералния секретар на ООН Кофи Анан.

Според Волкър, това може да постави под риск самото разследване на ООН, което трябва да завърши с окончателен доклад в срядата на 2005 г. Дотогава ще има поне два предварителни доклада.

В понеделник сенатската комисия, разследваща финансовите злоупотреби с програмата на ООН "Петрол срещу храни", обвини ООН, че не ѝ сътрудничи.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: