Новият кмет на Будапеща: Ето как може да бъде победен Орбан

Новият кмет на Будапеща Гергей Карачон ( в средата)

Новоизбраният кмет на Будапеща Гергей Карачон заяви, че успехът му на местните избори в неделя е показал как може да бъде победена партията на унгарския премиер Виктор Орбан Фидес, предаде Ройтерс.

Опозицията трябва да си постави за цел да остане обединена до следващите парламентарни избори през 2022 г. и да представи алтернатива, каза Карачон, 44-годишен социолог либерал, който утре встъпва в длъжност като кмет на унгарската столица.

"Сътрудничеството е без алтернатива", заяви той на пресконференция. "Никой избирател на опозицията няма да се зарадва, ако единството се разпадне", добави Карачон.

В опозиционната коалиция, подкрепила Карачон, влизат поне шест партии и с оглед на това новият кмет на Будапеща призна, че тази коалиция ще трябва да положи много усилия, за да запази целостта си, но добави, че победата му е показала верния път: обединение, усилена работа и канализиране на разочарованието сред избирателите.

Карачон заяви, че на опозицията ѝ е отнело дълго време да се приспособи към новите електорални реалности, по силата на които по-малките партии са били наказани, а по-големите възнаградени, но тя е направила нужните промени.

Макар и да възнамерява да остане централна фигура в опозицията, Карачон заяви, че като кмет първо ще насочи вниманието си към проблемите на града и ще си сътрудничи с националното правителство на Орбан, който също заговори с помирителен тон след изборите.

"Опозиционните общини не може да бъдат ползвани като бастиони в политическата борба между опозиционните партии и правителството", каза той. Карачон добави, че над 3 милиона души от 10-милионното унгарско население сега живеят в управлявани от опозицията общини.

"Ако тези общини покажат нов тип управление и това спечели одобрението на избирателите, това може да допринесе за успешно представяне на последващи избори", заяви новоизбраният кмет.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?