Новият командващ на многонационалната дивизия в Ирак е за сурови наказания за терористите

Генерал Мечислав Бенек ще замести генерал Анджей Тишкевич като командващ на многонационалната дивизия в Ирак, предаде ПАП, цитирана от БТА. Всички, които извършват нападения срещу нашите войници в Ирак, ще бъдат сурово наказани, заяви днес генерал Бенек на срещата си с полския президент Александър Квашневски. Бенек му докладва за готовността на втората смяна на полския контенгент да изпълнява задачите си в Ирак.

Новият командващ многонационалната дивизия, в която влиза и българският батальон, каза, че за охрана от атентати ще бъде използвано тежко въоръжение.

Като една от важните задачи за втората смяна от полския контингент Бенек посочи създаването на условия за произвеждане на избори в Ирак - гарантирането на сигурността на избирателните секции, конвоирането на избирателните списъци.

Според новия командващ "тежестта на операцията ще се пренася към стабилизиране на положението, възстановяване на инфраструктурата, укрепване на гражданските власти, обучаване на иракската армия и постепенно предаване на властта на иракчаните".

Началникът на полското Бюро за национална сигурност Марек Шивец смята, че от много гледни точки втората смяна в Ирак ще бъде по-трудна. Предстои пълна подмяна на всички контингенти, включително на американския. През полската зона за сигурност ще минат около 100 хиляди коалиционни войници, каза той, цитиран от ПАП.

Генерал Мечислав Бенек е роден през 1951 година. Военната си служба започва през 1969 г. във Висшата офицерска школа на механизираните войски във Вроцлав. Първата му длъжност е командир на група-инструктор по парашутизъм. През 1974-76 командва специална група и специалната рота в разузнавателен батальон на Десета танкова дивизия. Завършва Академията на Генералния щаб на Полската войска, служи във въздушно-десантните войски. През 1990-91 е заместник-командващ и командващ в полския военен контингент на ООН в Сирия. През 1993 г. е началник-тил в полската мирна мисия на ООН в Западна Сахара, след това командва Шеста Десантно-щурмова бригада в Краков.

Има следдипломна квалификация в Кралската академия за отбранителни изследвания във Великобритания. От 1999 г. работи в Главната квартира на НАТО в Монс, Белгия. През 2002 г. става първи заместник-командващ на Трети международен армейски корпус с командване на територията на Турция.

Генерал Бенек има четири деца. Двамата му по-големи синове също са офицери.

Споделяне

Още от Свят