Новият конституционен проект вече е внесен от 180 депутати

Човек на Кунева бави до последно подписа си, сред вносителите е и Пеевски

Председателят на парламента Цецка Цачева и група народни представители, заедно с Цветан Цветанов, внасоха в деловодството новия законопроект за промяна в конституцията. Снимка: БГНЕС

Конституционно мнозинство от 180 депутати подписа в петък новия компромисен проект за промени в основния закон, с които се дава старт на съдебната реформа. Първоначалният правителствен проект, който трябваше да бъде гласуван същия ден, бе оттеглен, тъй като щеше да пропадне заради липса на минималните 160 гласа. До новия вариант се стигна, след като ГЕРБ, ПФ и БДЦ се отметнаха от собствения си проект и оставиха Реформаторския блок "да се оправя" (по думите на Бойко Борисов) с ДПС, в резултат на което се стигна до "историческия компромис" (според Радан Кънев) за започване на реформата, но в ограничен обем.


Новият проект бе внесен с подписите на всички 83 депутати от ГЕРБ заедно с изключения Здравко Димитров, всички 36 депутати от ДПС, включително и Делян Пеевски, 22 от Реформаторския блок, всички 19 от Патриотичния фронт, всички от Български демократичен център без един, който е чужбина, независимата Ана Баракова, както и двама от АБВ – Борислав Борисов и Кирил Цочев.


Така от 24 юли започва да тече новият едномесечен срок, в който промените да бъдат гласувани от временна комисия и внесени в зала. Парламентът няма да си скъсява ваканцията заради гласуването на промените, но се очаква да има извънредно заседание на конституционната комисия.


Ако на първото четене в началото на септември проектът мине с всичките 180 гласа, следващите две гласувания могат да минат по бърза процедура и да са факт до края на същия месец. Това ще зависи и от Конституционния съд, до който депутатите решиха да се допитат между първо и второ четене.

Депутат на Кунева стана медиен герой за два часа


Макар че съгласието за промените бе декларирано в четвъртък от лидерите на ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ, АВБ и БДЦ, при събирането на подписите в петък един депутат от РБ – Димитър Делчев, член на партията на вицепремиера Меглена Кунева (ДБГ), отказа да подпише. Заради внезапното решение на АБВ да дадат само знакова подкрепа на двама депутати, липсващият 180-ти подпис за конституционно мнозинство се оказа именно този Делчев, което го превърна в медиен герой за около два часа, през които разиграваше колегите си, преди най-накрая да се съгласи.


Той обясни съпротивата си с това, че договореният в четвъртък компромисен проект бил "отстъпление от радикалната съдебна реформа, която обществото очаква". Делчев съобщи, че ще гласува "по съвест, както е решението на ръководството на ДБГ". Той каза още, дори внесеният правителственият проект през май бил "отстъпка", но тогава подписал "заради единството и консенсуса". Сега обаче отказвал, защото това не били "радикалните мерки, от които съдебната система има нужда". В крайна сметка Делчев не само подписа законопроекта, но и придружи Цветан Цветанов и групата депутати, които го внесоха тържествено в деловодството.

Другата интрига бе около АБВ, които за пореден път извъртяха позицията си в рамките на по-малко от седмица, заявявайки в петък, че символично щели да подкрепят конституционните промени с един подпис.

БСП и "Атака" са извън конституционната драма


Както е известно, БСП и "Атака" категорично отказаха да участват в преговорите, подчертавайки, че при никакви условия не биха подкрепили поправката в основния закон. Социалистите така и не изтъкнаха конкретна причина, да не подкрепят началото на съдебната реформа.

"Историческият компромис и триумфът на победилия реформизъм е един обикновен провал", заяви от трибуната депутатът от БСП Чавдар Георгиев, обръщайки се към управляващите: "Принизихте конституционализма и парламентаризма до прости политически пазарлъци".

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, пък повтори тезата на главния прокурор, че нямало нужда от съдебна реформа, а от нов Наказателен кодекс, който да направи ефективна борбата с битовата престъпност.

Тържественото внасяне на новия консенсусен законопроект бе предшествано от решение на парламента да не гласува планирания за петък първоначален проект на правителството. Призивът на над 20 граждански организации да не се подменя съдебната реформата не бе коментиран, нито позицията на западните посланици у нас, че подкрепят промените на правосъдния министър и очакват "значими реформи".

Бъчварова приветства национално отговорното поведение на ДПС

Вицепремиерът Румяна Бъчварова определи конституционното мнозинство около орязаната реформа като е изключителна политическа победа на този парламент, защото решението за промяната в конституцията на практика отваря пътя към промяна на съдебната система. Подобно мнение преди това изказа и съпредседателят на РБ Радан Кънев https://www.mediapool.bg/radan-kanev-s-kompromisniya-proekt-postigame-nai-radikalnoto-ot-nashata-programa-news237073.html .

Бъчварова изрази надежда да бъдем правилно разбрани от Европа, защото интересът към това дали ще има съдебна реформа в България е изключителен. По думите ѝ "всички смятат, че това е единственото условие, за да се получи пълното доверие към държавата ни".

Вицепремиерът отбеляза, че е благодарила на депутатите от ДПС, които имали "много конструктивна позиция и са показали, че когато става въпрос за национално отговорно решение, могат и като опозиция да го подкрепят". "Това е добре и за политическия климат, и за политическия живот", обобщи приповдигнато Бъчварова.

Първанов ще се пазари до последно и разчита КС да дооксатри рефрмата

Лидерът на АБВ Георги Първанов, който в началото на седмицата се обяви за "редукция" на конституционната реформа до 30% от първоначалния ѝ вид, определи поредното извъртане на съпартийците си като знак, че те оставали "в дебата и в усилията за промяна на конституцията". По думите му "АБВ ще има един подпис в тази листа, освен ако нещо не се наложи и не достигат един-два подписа, но това вече е въпрос на технология".

Според депутати от ГЕРБ разменната монета, срещу която Първанов се опитва да спазари с премиера Борисов подкрепата на АБВ, са други политически искания, включително номинацията на удобен конституционен съдия, какъвто НС трябва да излъчи през есента.

Лидерът на АБВ каза, че е възможно на първо четене 11-те депутати от партията да гласуват "за". Но със сигурност на второ четене, когато става дума за третия пункт за това разпределение на колегиите, ние ще бъдем "против", ако нещо не се случи дотогава, посочи Първанов. Той даде да се разбере, че разчита на Конституционния съд да блокира най-съществената част от реформата – прокурорите да не се месят в кадрови решения за съдии и централизираната по вертикала прокуратура да няма пълна доминация в прокурорската колегия на ВСС, за сметка на политическата квота.

След края на преговорите в четвъртък партиите, подкрепящи новия конституционен проект, обявиха, че е постигнато съгласие да се запази вариантът, разписан в предложенията на правосъдния министър Христо Иванов – съдийската колегия да бъде доминирана от магистрати, пряко избрани от гилдията в съотношение 8:5 спрямо излъчените от парламента членове, а членовете на прокурорско-следователската да бъдат с пропорции 6:6. Освен това депутатите договориха новият проект за конституционни промени да разписва отделните колегии в съвета, а не общият пленум, да решават всички кадрови въпроси в съдебната система. Предвижда се и право на Инспектората към ВСС да проверява имотите на магистратите и да ги следи за конфликт на интереси, както и Висшият адвокатски съвет да може да сезира Конституционния съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?