Новият коронавирус разтревожи пазарите

Американските и европейските борси отвориха сесиите на червено

Снимка: Архив

Епидемията от пневмония в китайския град Ухан, предизвикана от коронавирус от новия тип 2019-nCoV, разтревожи инвеститорите и започна да оказва влияние върху пазарите, съобщава в. "Цайсин", цитиран от ТАСС.

Пазарите са обезпокоени, че заради страха от вируса хората може да се откажат от посещения на на многолюдни места. Това ще влоши перспективите пред бизнеса на фона на поредицата почивни дни от 24 до 30 януари по случай китайската Нова година, която традиционно е един от "златните сезони" за потреблението в Китай.

Инвеститорите са разтревожени също така, че разпространението на вируса може да засегне туристическия и пътническия поток, допълва изданието.

По традиция китайците пътуват за Нова година или се връщат по родните си места. Миналата година през този сезон в страната са били направени над 3 милиарда пътувания.
Според "Цайсин" през последните дни разпространението на болестта се отразява негативно на акциите на компании от сектора на ресторантьорството, развлекателния бранш, авиокомпаниите и туризма.

Същевременно поскъпват акциите на фармацевтичните и здравни компании.

Все още обаче е рано да се оценят реалните последици от епидемията за пазара, подчертава изданието.

Юанът днес поевтиня, отстъпвайки от шестмесечния максимум спрямо долара, допълва Ройтерс. Китайската валута отстъпи с 0.7 на сто в офшорната търговия до 6.9126 юана за долар. В континенталната част на страната юанът се котираше за 6.9094 юана за долар.

Световните борси също тръгнаха надолу на фона на спомените за тежкия остър респираторен синдром (ТОРС, а на англ. SARS) от 2002-2003 година - друг коронавирус, който тръгна от Китай и причини смъртта на над 800 души в световна пандемия.

Фондовите пазари в САЩ започнаха днешната търговия с понижение на основните индекси.

Промишленият индекс Дау Джоунс загуби 79.05 пункта или 0.27 на сто до 29 269.05 пункта. По-широкообхватният индекс Стандард енд Пуърс 500 се понижи с 8.59 пункта или 0.26 на сто, а индексът на високотехнологичните дружества Насдак отстъпи 27.88 пункта или 0.30 на сто до 9361.07 пункта.

Основните индекси на водещите европейски фондови борси също се понижиха в началото на сесията в деня на откриването на Световния икономически форум в швейцарския зимен курорт Давос.

Парижкият САС 40 спадна с 1.02 процента до 6016.27 пункта. Франкфуртският DAX се понижи с 0.67 на сто до 13 458.09 пункта. Лондонският FTSE 100 изгуби 0.77 на сто от стойността си на закриване вчера и днес, малко след началото на сесията, бе на равнище 7592.87 пункта.

Споделяне

Още от Бизнес