Новият крал на Холандия ще управлява с "подрязани крила"

Холандците ще имат крал - за първи път след повече от 120 години. Утре Вилем-Александър ще наследи своята майка, кралица Беатрикс, с което ще внесе един по-непринуден стил на управление в момент, когато политическите правомощия на кралското семейство вече са в упадък.

Денят на кралицата - 30 април - е популярен празник на Оранската династия, когато холандците се обличат в традиционния кралски цвят и се веселят по улиците от ранни зори до късна нощ.

Тази година той ще отбележи абдикацията, след 33 години на трона, на 75-годишната кралица Беатрикс и интронизацията на най-големия ѝ син Вилем-Александър, който в събота навърши 46 години и сяда на престола като първия съвременен холандски монарх без формална политическа роля.

За разлика от мнозина от европейските им "колеги", холандското кралско семейство е съчетало влиянието и богатството си с реална политическа власт, като същевременно дава вид, че води начин на живот, почти наподобяващ този на представителите на средната класа.

Но миналата година за първи път кралица Беатрикс не избра посредника, който да проведе проучвателните преговори за сондиране на почвата за коалиции - така типични за холандската политика - след като парламентът гласува лишаването ѝ от тези правомощия.

Новият крал ще продължи да има влияние, като ще се среща редовно с министър-председателя, но в бъдеще партиите ще съставят коалиции сами, което означава, че личните предпочитания на краля ще имат далеч по-малко значение.

Осведомени хора в Хага казват, че Беатрикс веднъж изключила от процеса политик, чиито възгледи не харесала - нещо, на което Вилем-Александър не може да се надява.

"Можеш да си пълноценен крал и без да имаш формална роля в съставянето" на правителства, каза бъдещият монарх в телевизионно интервю, което даде заедно със съпругата си Максима - бивш инвестиционен банкер от Аржентина. "Времената се промениха".

Борбена кралица

Макар и приносът в съставянето на коалиции да беше най-основното политическо правомощие на монарха, кралското семейство също така винаги е имало влиятелна задкулисна роля - както у дома, така и навън.

Бащата на Беатрикс Бернхард помогна за учредяването през 1954 г. на ежегодната конференция "Билдерберг", която събира политици и бизнес лидери от Европа и Северна Америка.

Както Беатрикс, така и Вилем-Александър присъстват на тези конференции редовно, което им дава възможност да обсъждат политиката с влиятелни личности като държавния секретар на САЩ Джон Кери, Хенри Кисинджър и директорите на банките "Дойче банк" и "Барклис".

"Участието на кралското семейство поставя холандците в основата на един доста важен форум", каза един анализатор. Известна с борбеността си, Беатрикс също така организираше редовни вечери за преуспели хора и за лица, формиращи общественото мнение (сред гостите бяха редактор на британски вестник и историци), на които те да демонстрират ума си.

Макар и да няма съмнение, че Вилем-Александър ще продължи някои от тези значими събития, мнозина очакват той да е по-малко политически ангажиран от майка си. Той изглежда призна това в интервюто си, когато подчерта важността на церемониалните страни на ролята си.

"Дори и това, което някои хора саркастично отхвърлят като рязане на ленти, може да е изпълнено с истинско съдържание /.../ Ако внимаваш при избора си кои лентички да прережеш, на кои събития да присъстваш, тези решения могат да бъдат изпълнени с истинско съдържание, показвайки на какво държиш и какво смяташ, че е важно за Холандия".

За личните му възгледи не се знае много, макар че хора, които го познават, казват, че е по-приветлив, отколкото Беатрикс. В интервюто си той каза, че няма да очаква към него да се обръщат с "ваше величество", добавяйки, че "не е фетишист на тема протокол".

Незначителна монархия

Тъкмо един от предците на Вилем-Александър нахлува в Англия и става неин крал под името Уилям Трети Орански. Въпреки общата им история холандската монархия привлича далеч по-малко внимание, отколкото британската.

Холандската монархия "няма тази изящност, която може да покаже британската", каза Джеймс Кенеди, който е историк от Амстердамския университет и е съветвал Вилем-Александър. Холандските монарси не биват коронясвани, защото при липсата на държавна църква, няма кой да постави короната на главата на краля или кралицата. Вместо това короната стои до монарха по време на церемонията.

Но дори и скромният характер на церемонията си има своите критици в наши дни. Шестнадесет депутати казаха, че или няма да присъстват на събирането на законодателите в "Ньойве керк" (Новата църква), където Вилем-Александър ще се закълне да спазва конституцията, или ще откажат да се закълнат във вярност на новия си монарх.

В момент когато Холандия се бори с рецесия и прилага бюджетни икономии, някои също така биха искали на монарха да се плаща по-малка издръжка, както и той да плаща данъци.

"Тя (Беатрикс) е много богата, изкарва доста пари, не плаща данъци. Тя ни се присмива, когато ги плащаме", каза Ханс Масен - лидерът на републиканска кампания за орязване на издръжката на държавния глава.

Според сп. "Форбс", през 2011 г. нетното богатство на Беатрикс и семейството ѝ се е оценявало на 220 милиона долара.

Петиция, призоваваща заплатата на Вилем-Александър да се намали на 150 000 евро от 850-те хиляди на майка му, събра над 19 000 подписа.

Бъдещият крал каза, че ще се радва да му плащат по-малко или да плаща данъци, но предупреди, че икономиите ще доведат до освобождаване на хора от екипа му.

"Принц Пилс"

Известен като "принц Пилс" (по името на популярния вид бира Pils - бел. ред.) на младини заради купонджийския си начин на живот, Вилем-Александър специализира в управление на водни ресурси, след като се дипломира от Лейденския университет - важна проблематика в страна, в която по-голямата част от сушата е под морското равнище.

Бракът му с Максима през 2002 г. предизвика спорове, защото баща ѝ, Хорхе Сорегиета, е служил във военната диктатура в Аржентина преди повече от 30 години. Той не присъства на сватбата им и няма да присъства на интронизацията.

Максима, която сега е съветник в ООН и е защитник на правото на бедните за по-добър достъп до финансови услуги, спечели обществеността, като бързо започна да говори свободно холандски.

Двойката има три дъщери, чиято лична неприкосновеност се пази грижливо.

Недоволството по адрес на кралското семейство не трябва да се смята за признак на републикански настроения в страна, в която ролята на монарха винаги е била неопределена, казва Хенкте Велде, професор по история в Лейденския университет.

Проучване на холандския социолог Морис де Хонд показа, че 73 процента смятат, че Холандия трябва да остане монархия, а 89 процента казват, че харесват Вилем-Александър.

"Хората казват, че са оранжисти, но не обезателно монархисти", каза Те Велде.

Цветът на Оранската династия е заел централно място в холандската идентичност, каза Те Велде, посочвайки, че футболните национали носят такъв екип, и че този цвят се е превърнал в емблема на холандския патриотизъм.

В Деня на кралицата републиканците искат поддръжниците им да се обличат в бяло, за да демонстрират идеологията си и да нарушат празденствата на монархистите.

Когато Вилем-Александър разгледа поданиците си от балкона на двореца на площад "Дам", той несъмнено ще провери какви са цветовете им.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?