Новият лекарствен списък все така тъне в мъгла

Новият лекарствен списък все така тъне в мъгла

Процентите, които държавата и НЗОК покриват, се запазват в новия лекарствен списък, а за някои медикаменти процентът на реимбурсация ще бъде по-висок в сравнение със сега. Остава неясно обаче с колко точно лекарствата от новия списък ще бъдат по-евтини от тези в сегашния. Известно е само, че цените им ще бъдат с 10-15% по-ниски от тези на свободния пазар.

И макар че от Комисията по позитивния списък съобщиха в понеделник, че не са допуснали процентите, покривани от държавата и НЗОК, да бъдат намалени в новия списък, стана ясно, че те могат да бъдат ревизирани два пъти годишно. Това може да стане например ако се види, че бюджетът на НЗОК не е в състояние да покрие насрещните разходи за лекарства, каквито индикации има.

В понеделник, ден преди да изтече крайният срок, в който списъкът трябва да е готов, председателят на комисията доц. Йорданка Узунова съобщи, че листата включва 1350 медикамента. Тя увери, че няма заболявания, за които да не са включени препарати.

От думите ѝ стана ясно обаче, че лекарства, които се реимбурсират по сегашния списък, са изпаднали от новия. Според Узунова обаче тези лекарства са заменени с други, поради което няма повод за притеснения.

Досега НЗОК е заплащала напълно или частично за 1389 продукта, а включените в новия списък са между 950 и 1050.

Макар списъкът да е готов, той ще влезе в сила от 1 юни. Едва тогава хората ще започнат да купуват лекарствата, които НЗОК плаща, на новите цени.

Не е ясно и кога медикаментите с новите цени ще стигнат до болниците, тъй като търговете за закупуване на лекарства вече са проведени и лечебните заведения ще работят с тях до изчерпване на количеството. Така новите медикаменти от списъка ще достигнат до болниците след допълнителни търгове и то ако в бюджета на здравното министерство има пари за това.

В новия списък са включени между 12 и 15 нови оригинални медикамента, силно са застъпени и генериците.

Узунова обясни, че при лекарствата за хипертония в новия списък процентът на реимбурсация от 25% е запазен, а при част от тях той достига и 50%.

Пламен Попиванов от Клиника по ендокринология на Александровска болница съобщи, че за този тип заболявания процентите също се запазват. За остепорозата е въведена диференциация като лекарствата, които намаляват в най-голяма степен риска от фрактури се покриват на 50%, а тези, които в по-малка степен намаляват риска от фрактури се покриват на 25%.

Новият позитивен лекарствен списък ще бъде публикуван на сайта на комисията във вторник.

Споделяне

Още по темата

Още от България