Новият летищен терминал в Пловдив ще заработи през август

Новият пътнически терминал на летище Пловдив ще бъде въведен в експлоатация на 1 юли, следва техническото преместване на стария терминал и реалното функциониране на новото съоръжение ще започне през август 2009 г., съобщи изпълнителният директор на аеропорта Яандрея Андреев във вторник по време на инспекция на транспортния министър Петър Мутафчиев за хода на дейностите по изграждане на съоръжението.

За 1 август са планирани и първите полети от новия терминал от Копенхаген и Тел

Авив. Пропускателната способност на летището е 600 пътника на час, има 9 чекинг гишета и едно за извънгабаритен товар, а системите за товаро-разтоварването на багажа и проверката им е гарантирана, тъй като има два рентгена, каза още Андрея Андреев.

Вече е изградена е цялата конструкция на терминала върху площ от 9 000 кв. м на две нива. До дни ще се приключат с довършителните и освежителни дейности с изключение на козирката, заради намиращите се там 132 лястовичи гнезда, каза министър Мутафчиев. След като обаче през есента птиците отгледат малките си и отлетят на юг, козирката ще бъде монтирана.

Новият летищен комплекс е шанс за развитието на Пловдив по отношение както на икономиката, така и за туризма, каза Мутафчиев. Изграждането на новия терминал и съпътстващите го съоръжения струва 14 милиона лева.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?