Новият либийски премиер най-после успя да влезе в кабинета си в Триполи

Новият либийски премиер Ахмед Майтик проведе първото заседание на кабинета си в правителствената сграда в Триполи, след като полицията му помогна да установи контрол върху сградата, предаде Ройтерс.

Политическата криза в Либия се задълбочи през последните дни, тъй като досегашният премиер Абдуллах ат Тани отказа да предаде властта на Майтик и да напусне правителствената сграда, твърдейки, че изборът на Майтик за министър-председател в парламента в началото на май е нелегитимен заради липсата на кворум и натиска на ислямистите.

Късно снощи Майтик е пристигнал пред сградата на правителството с ескорт от полицейски коли, разказват очевидци. Малко преди това Тани бил напуснал кабинета си и заедно с министрите си се пренесъл в друга правителствена сграда, съобщи негов говорител. Миналата седмица кабинетите на Тани и на Майтик заседаваха едновременно в столицата Триполи.

В кратко изявление след срещата с министрите си Ахмед Майтик осъди сблъсъците между ислямистите и армията в Бенгази, при които вчера загинаха около 20 души. Майтик обеща да подобри сигурността в страната и да направи борбата с тероризма основен приоритет на правителството, чийто мандат може да се окаже кратък заради насрочените по-късно този месец парламентарни избори.

От офиса на Абдуллах ат Тини не беше направен официален коментар на изявлението на Майтик, което той прочете на живо пред телевизионните камери. Сътрудник на Тани обаче каза пред Ройтерс, че досегашният премиер не е предал официално властта на приемника си.

Три години след свалянето на диктатурата на Муамар Кадафи в Либия цари хаос. Парламентът е блокиран от политически спорове и не може да приеме нова конституция на страната, а въоръжените групи, участвали в бунта срещу Кадафи, отказват да предадат оръжието си. В източния пристанищен град Бенгази от две седмици кипят ожесточени сражения между ислямисти и силите, командвани от бившия генерал Халифа Хафтар, който обяви, че провежда операция за прочистване на Либия от радикални ислямисти.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят