Новият мандат на Путин оспорен пред Върховния съд

Искането е обречено и съдът ще затвърди избора на президента, смятат юристи

Новият мандат на Путин оспорен пред Върховния съд

Група граждани на Русия оспориха пред Върховния съд резултата от президентските избори през март, спечелени от Владимир Путин. Това съобщава в. "Ведомости" в петък.

Според 12 участници в неотдавнашните митинги под наслов "За честни избори", по време на кампанията си днешният премиер е използвал служебното си положение и са били подкупвани гласоподаватели, което е попречило "да бъде установена истинската воля на избирателите".

Ако бъде потвърдено от съда, всяко от тези обстоятелства може да стане причина за отмяна на изборния резултат, обяснява вестникът, като се позовава на закона.

Като осигурителна мярка ищците предлагат да се забрани на Владимир Путин полагането на президентска клетва, насрочено в момента за 7 май, преди да влезе в сила бъдещото решение на съда.

Подалите иска твърдят, че Путин е използвал служебното си положение, тъй като телевизиите информирали за него повече, отколкото за другите кандидати, печатът помествал негови програмни статии, без да бъдат платени от избирателния фонд, а конкурентите му нямали такава възможност.

Зависими от премиера държавни и общински служители пък участвали в работно време в агитационна проява, нарушавайки закона.

Заявителите наричат подкуп платената от Путин глоба в размер на 1000 рубли, задето на митинг в негова подкрепа се явили повече хора от разрешеното, и осигурения безплатен концерт за участници в друг митинг, където раздавали безплатен чай с бисквити.

Бившите съперници на Путин обаче нямат намерение да подават подобни искове до Върховния съд. Според юриста на руската компартия Вадим Соловьов, дори ако съдът разгледа жалбата, със сигурност ще потвърди пълномощията на Путин и допълнително ще легитимира неговата власт, посочва всекидневникът.

Върховният съд безспорно ще разгледа иска, но няма шансове да го уважи, коментира Андрей Бузин, юрист на сдружението на избирателите "Голос".

Не е установено дали Путин има нещо общо със споменатите нарушения: той не е разпореждал на хора, заети в бюджетния сектор, да идват в Москва, а на главните редактори - да публикуват негови статии. Платената глоба не е подкуп, тъй като не е била съпроводена с агитация. А молбата на жалбоподателите да се отсрочи церемонията по встъпване в длъжност на новия президент просто ще бъде отхвърлена, убеден е експертът, говорил пред "Ведомости".

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?