Новият министър трябва да бъде управляем и безсрамно подкупен

Или защо беше махнат Тодор Танев и на какви условия трябва да отговаря наследникът му

Новият министър трябва да бъде управляем и безсрамно подкупен

И тъй като явно нищо не разбирате защо министърът на просветата Тодор Танев е уволнен, ще си позволя да ви споделя някои изворни тайни. Премиерът не се е обадил на министъра да го помоли за доброволна оставка. Това е практика в цивилизованите държави. Министърът знае, че премиерът е прост. Премиерът се досеща, че министърът е интелигентен, а това е непоносимо. Освен това той не е "негов". Той е съмнителен.

Министърът е неподкупен. Това е вредно. Министерството е златна кокошка за издигналата го партия (това е дългогодишна традиция и тежко нарушение на партийната дисциплина). Министерството е фабрика за пари. Програмите, училищата, университетите и даже "робството" нямат никакво значение. Танев не се съобрази с партийната касичка. Непростима грешка.

Министърът мислеше, че дълбоко в душата на премиера има логика и даже грижа. Грешка. Слезлият от дървото може да стане човек, човекът не може да стане примат.

Министерството е гарант за спечелени парламентарни избори (ако министърът е съгласен). С помощта на инспектората винаги може да имате 200 - 300 000 гласа. Со кротце, благо и малко лобут. Министърът е гарант на своята партия и гарант за нейното следващо парламентарно представителство. Министърът може да дари своите работодатели с 15 - 25 народни представители (ако пожелае). Министерството е огромен, основен, държавен работодател. Ако не за учител, дъщеря ви може да бъде назначена чистачка (ако обича партията на министъра).

Министърът вкара огромна сума европейски пари, пожела съкращение на ненужни университети и ремонт на закона за академично развитие. Грешка, фатална грешка. Вашата баба може да бъде вече професор дори и покойница (да благодарим на египтологията).

Новият министър трябва да бъде прост. Може да бъде интелигентен, но управляем и подкупен. Добре е да е посредствен и малко мръсник. Добре е да бъде безсрамно подкупен.
Танев имал недостатъци. Главният Мултак такива няма. Сътрапезникът на Пеевски също. Винетка означава любов. В земеделието и екологията ценят почтеността и разума.

Това беше пожарникарският отговор на един европейски доклад.

Победа за "робите" в невъзможността за "съвместно съжителство" между интелекта и властващата простотия.

Бродирайте знамето.

*Проф. Велислав Минеков бе учредител и кандидат -депутат на партия "Движение България на гражданите" с лидер Меглена Кунева. Той напусна РБ след формирането на кабинета "Борисов" миналата година, когато формацията влезе в коалиция с ГЕРБ. Публикуваме коментара на Велислав Минеков от профила му във Фейсбук. Заглавието е на Mediapool.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари