Новият МВФ шеф с незабавен приоритет намаляване риска от кризи

Кристалина Георгиева стана първата жена шеф на МВФ от страна с развиваща се икономика

Сн. ЕПА/БГНЕС

"Световният икономически растеж продължава да разочарова, търговските напрежения се запазват, а дълговото бреме е на исторически високи нива. В тази обстановка незабавният ми приоритет за МВФ е да се помогне на членовете да минимизират риска от кризи и да са готови да се справят с икономически спадове." Това казва в първото си изявление новият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, което беше разпространено от пресслужбата на Фонда.

Българската стана първата жена шеф на МВФ от страна с развиваща се икономика. Постът не означава, че страната ни ще има неограничен достъп до външно финансиране, а носи престиж за България и дипломатически лостове за влияние. Кристалина Георгиева ще бъде 12-ият управляващ директор на МВФ от създаването на организацията след Втората световна война.

Българката благодари на членовете на МВФ от цял свят и на Изпълнителния съвет за подкрепата на кандидатурата ѝ и оказаното доверие. Кристалина Георгиева ще встъпи официално в длъжност от 1 октомври.

МВФ е международната организация, която се грижи за управлението на световната финансова система, като наблюдава валутните курсове, платежните баланси, предлага техническо и финансово сътрудничество на своите членове и търси рисковете в глобалната икономика.

Организацията е създадена през 1944 година в американското градче Бретън Уудс по време на следвоенна конференция, целяща да реорганизира международните парични потоци. В началото в МВФ членуват само 44 държави, докато днес членовете ѝ наброяват 189 страни. Седалището на организацията е във Вашингтон.

"МВФ действа като един вид глобален пазач. Организацията следи не само икономическата и финансовата политика на своите 189 членове, но и цялостната международна икономика", пише Ева Кавано в анализ за онлайн изданието на RTE.

Управляващият директор на МВФ може да използва влиянието си пред отделните държави и организации - като Световната банка и Организацията за икономическо и социално развитие, за да подчертае източниците на риск, да обяснява и предупреждава за глобални предизвикателства и възможните изходи от проблемни ситуации. Практиката до момента показва, че мнението на директора на МВФ се взима предвид при решаването на почти всички международни икономически или социални тежки въпроси.

Кристалина Георгиева е изправена пред редица предизвикателства – задаващата се нова рецесия на световната икономика, търговската война между САЩ и Китай, намаляването на глобалните неравенства, борбата с климатичните промени.

  Част от първото изявлението на Кристалина Георгиева:

"За мен е голяма чест да съм избрана за следващ управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ).

Искам да благодаря на членовете на Фонда в цял свят и на Изпълнителния съвет за получената подкрепа и за оказаното ми доверие.

Нека започна с отбелязването какъв късмет имам, че моята приятелка Кристин Лагард беше мой предшественик. Нейната визия и водачество са допринесли толкова много за продължаващия успех на фонда.

За мен е привилегия и огромна отговорност да съм начело на тази уникална институция, с впечатляваща история и първокласни служители. Встъпвам в тази роля с твърда вяра в мандата на Фонда. Виждала съм лично в моята страна и в много други страни от колко голямо значение е Фондът за страните в криза и колко е важно да проправим път към стабилността и устойчивия растеж.

Поемам новата си роля ясно осъзнавайки предстоящите големи предизвикателства. Световният икономически растеж продължава да разочарова, търговските напрежения се запазват, а дълговото бреме е на исторически високи нива. В тази обстановка незабавният ми приоритет за МВФ е да се помогне на членовете да минимизират риска от кризи и да са готови да се справят с икономически спадове. Не бива обаче да губим от поглед дългосрочната си цел - подкрепа за разумни парични, фискални и структурни политики за изграждане на по-силни икономики и подобряване на живота на хората. Това означава, че трябва да се захващаме и с проблеми като неравенствата, климатичните рискове и бързите технологични промени.

За готовността ни да действаме от решаващо значение е опазването на финансовата сила на Фонда, както и подобряването на усилията му за надзор и развитие на капацитета.

В работата с екипа ми моята цел е допълнително да укрепя Фонда, като гарантирам достатъчни ресурси и добро управление, винаги безпристрастен, прогресивен и вслушващ се в нуждите на нашите членове.

Очаквам с нетърпение да работя с всичките ни 189 страни-членки, Изпълнителния съвет и служителите и с всичките ни партньори в следващите години.

Официално започвам работа на 1 октомври, но както виждате, вече съм силно ангажирана с това ново предизвикателство."

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?