Новият МВР шеф е човек "и на Цветанов, и на премиера, и на ГЕРБ"

Валентин Радев ще предложи за главен секретар шефа на СДВР

Новият МВР шеф е човек "и на Цветанов, и на премиера, и на ГЕРБ"

"И на Цветанов съм човек, и на премиера, и на ГЕРБ съм човек, аз съм член на ГЕРБ. Какво значи това – аз на кого съм човек?.. Аз преди малко говорих с г-н Цветанов, между другото, и му зададох два въпроса – благодаря му, че веднага ми отговори, имах едни колебания за нещо... Кого да попитам аз, той е бил там... Днеска си говорих с г-жа Бъчварова... Така се случва, нашата партия вече има история, има министри, които са били... Кого да питам аз? Естествено – тях."

Така новият вътрешен министър Валентин Радев коментира пред бТВ въпроса дали действително е от близкото обкръжение на бившия МВР шеф и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Подобно на Румяна Бъчварова, която заяви след влизането си в МВР, че за всичко ще се съветва с премиера Бойко Борисов, Радев посочи, че и министър-председателят, и Цветанов са излезли от тази система и е нормално да се консултира с тях "по много въпроси", като човек, идващ от Министерството на отбраната (МО).

Той обясни още, че в ГЕРБ са преценили кариерата му във военното министерство като предимство за поста на вътрешен министър, тъй като в съвременната сложна международна обстановка било добре човек, който е бил в МО, да поеме МВР, за да продължат двете силови министерства да действат в "симбиоза".

Попитан дали има притеснения за съвместната си работа с военния министър и силов вицепремиер Красимир Каракачанов, заради защитаваните неведнъж от него антинатовски тези, Радев заяви, че не се съмнява в "евроатлантическата ориентация" на лидера на ВМРО. По думите му Каракачанов е разумен и, "когато му се даде правилната информация, взима правилното решение".

"Аз не съм революционер, не отивам да променям, да правя реформи. Това ми беше дотегнало в МО – една система, която толкова много е реформирана. Аз отивам и казвам... Нашата цел е – който е направил нещо полезно, да тикаме в тая посока, да добавим. Където нещо не е наред, ще правим промени – това е най-естественото нещо. Ако искате, кръщавайте го реформи", успокои той полицейските синдикати, добавяйки, че явно в инициираната в предишния мандат на ГЕРБ административна реформа в министерството има проблем.

Като своя идея за реформа, Радев посочи повишаването на статута на Академията в МВР, така че в нея да се обучават двойно повече курсанти. "Повече образование, повече обучение", поясни министърът, добавяйки, че така би могла да се вдигне мотивацията на служителите, освен чрез по-добро заплащане.

Споделяне

Още по темата

Още от България