Новият МВР шеф е човек "и на Цветанов, и на премиера, и на ГЕРБ"

Валентин Радев ще предложи за главен секретар шефа на СДВР

Новият МВР шеф е човек "и на Цветанов, и на премиера, и на ГЕРБ"

"И на Цветанов съм човек, и на премиера, и на ГЕРБ съм човек, аз съм член на ГЕРБ. Какво значи това – аз на кого съм човек?.. Аз преди малко говорих с г-н Цветанов, между другото, и му зададох два въпроса – благодаря му, че веднага ми отговори, имах едни колебания за нещо... Кого да попитам аз, той е бил там... Днеска си говорих с г-жа Бъчварова... Така се случва, нашата партия вече има история, има министри, които са били... Кого да питам аз? Естествено – тях."

Така новият вътрешен министър Валентин Радев коментира пред бТВ въпроса дали действително е от близкото обкръжение на бившия МВР шеф и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Подобно на Румяна Бъчварова, която заяви след влизането си в МВР, че за всичко ще се съветва с премиера Бойко Борисов, Радев посочи, че и министър-председателят, и Цветанов са излезли от тази система и е нормално да се консултира с тях "по много въпроси", като човек, идващ от Министерството на отбраната (МО).

Той обясни още, че в ГЕРБ са преценили кариерата му във военното министерство като предимство за поста на вътрешен министър, тъй като в съвременната сложна международна обстановка било добре човек, който е бил в МО, да поеме МВР, за да продължат двете силови министерства да действат в "симбиоза".

Попитан дали има притеснения за съвместната си работа с военния министър и силов вицепремиер Красимир Каракачанов, заради защитаваните неведнъж от него антинатовски тези, Радев заяви, че не се съмнява в "евроатлантическата ориентация" на лидера на ВМРО. По думите му Каракачанов е разумен и, "когато му се даде правилната информация, взима правилното решение".

Като свой приоритет като вътрешен министър Радев посочи, че ще иска министерството да работи открито и в тази посока реши непринудено да обяви, че ще предложи за главен секретар настоящия шеф на СДВР Младен Маринов. Новият министър смята, че той ще работи добре в екип с досегашния заместник главен секретар Георги Арабаджиев. По този начин Радев даде да се разбере, че не възнамерява да възстановява на поста Георги Костов, който беше уволнен от президента Румен Радев по предложение на служебния кабинет.

"Аз не съм революционер, не отивам да променям, да правя реформи. Това ми беше дотегнало в МО – една система, която толкова много е реформирана. Аз отивам и казвам... Нашата цел е – който е направил нещо полезно, да тикаме в тая посока, да добавим. Където нещо не е наред, ще правим промени – това е най-естественото нещо. Ако искате, кръщавайте го реформи", успокои той полицейските синдикати, добавяйки, че явно в инициираната в предишния мандат на ГЕРБ административна реформа в министерството има проблем.

Като своя идея за реформа, Радев посочи повишаването на статута на Академията в МВР, така че в нея да се обучават двойно повече курсанти. "Повече образование, повече обучение", поясни министърът, добавяйки, че така би могла да се вдигне мотивацията на служителите, освен чрез по-добро заплащане.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?