Новият МВР шеф – вътрешен за системата, но лоялен на политиците

Младен Маринов расте нагоре и при Орешарски, и при Борисов

Снимка: БГНЕС

Номинацията на досегашния главен секретар на МВР Младен Маринов за вътрешен министър издава стремежа на премиера Бойко Борисов да прекъсне серията от опити на този пост да бъде слагана фигура, непозната на системата.

И докато практиката на утвърдените демокрации за назначаване на авторитетни политици начело на силовите ведомства има за цел да гарантира максимален публичен контрол върху системите за сигурност, тукашните не особено състоятелни примери в тази посока по-скоро изглеждат като застраховка вътрешният министър да не става твърде силен.

Като такива примери в най-близката история на страната могат да бъдат посочени Богомил Бонев, Румен Петков и Цветан Цветанов. И тримата овладяха бързо системата, и тримата станаха твърде влиятелни, и тримата започнаха да продуцират тежки скандали, опасни за властта.

Случайно или не, оттогава насам ГЕРБ реши да залага на политически фигури, чийто публичен образ няма много общо с МВР. За краткия си престой в изпълнителната власт след 2009 г. пък БСП и ДПС заложиха на разузнавач от кариерата

Външен за системата беше и подалият оставка заради трагичната катастрофа в Своге Валентин Радев (ГЕРБ), чийто житейски и професионален опит винаги е бил свързан с военното министерство и армията, докато в началото на този мандат не бе инсталиран в МВР.

В предишното правителство на Борисов тази роля пък бе изпълнявана от социолога Румяна Бъчварова, поела поста от преподавателя по наказателно право и заместник на Цветан Цветанов от първия мандат на ГЕРБ – Веселин Вучков.

За разлика от всички тях обаче, Младен Маринов е типичен представител на униформения състав на министерството – преминал през всички длъжности в най-голямата полицейска дирекция в страната – СДВР. Именно поради това обстоятелство той се радва на симпатиите на подчинените си, които работят на терен.

Друго негово качество, помогнало му през последните 5 години да достигне до двата най-високи поста на силовото ведомство е, че очевидно не влиза в конфликти нито с ГЕРБ, нито с БСП, нито с ДПС.

Издигането му към ръководните нива в МВР започна през 2013 г.

Стремителното израстване на Маринов започна през юни 2013 г., когато рокадите, предприети от тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев, първо му осигуриха зам.-директорския, а година по-късно и директорския пост в СДВР. Тогавашното му назначение изглеждаше повече от логично, предвид, че беше прекарал цялата си кариера именно в тази дирекция, а опит като ръководител вече бе натрупал в сектор "Охранителна полиция".

Маринов натрупа сериозни точки пред управляващите по време на нестихващите протести "ДАНСwithme", провокирани от злополучния избор на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и продължили до падането на правителството на Пламен Орешарски, след като ДПС оттегли подкрепата си към него през лятото на 2014 г.. Въпреки някои епизодични ескалации на напрежение и сблъсъци с полицията, като т.нар. нощ на белия автобус, Маринов така и не допусна сериозни безредици и протестите през 2013 г. постепенно бяха канализирани и игнорирани от властта.

Непосредствено преди да подаде оставка заедно с останалата част от кабинета "Орешарски", вътрешният министър Йовчев премести временният шеф на СДВР Ивайло Спиридонов за зам.-директор на Главна дирекция "Криминална полиция". На негово място пък бе повишен Маринов, където той прекара почти три години – по време на втория кабинет "Борисов".

Докато той ръководеше столичната полиция, ГЕРБ издигна добре познатите ръководни кадри от същата дирекция, на които залагаше Цветанов като министър – Христо Терзийски и Ивайло Спиридонов оглавиха съответно Главна дирекция "Национална полиция" и ГДБОП.

ГЕРБ го остави начело на СДВР, а след това го направи главен секретар

Редът на Маринов дойде в началото на третия управленски мандат на ГЕРБ, когато той бе номиниран за главен секретар на МВР – най-високият професионален пост в системата. С назначаването му очевидно се търсеше баланс заради липсата на какъвто и да е опит на Валентин Радев в спецификата на полицейската работа и разследването.

Оттогава насам Маринов винаги е съумявал да стои встрани от скандали, следвайки стриктно линията, налагана от управляващите и политическото ръководство в МВР. Той не противоречеше публично на Радев, въпреки видимите трудности на последния да навлезе в материята и постоянните му нелепи коментари.

За изпълнителските качества на досегашния главен секретар може да се съди и по реакцията, демонстрирана от него и Радев след споменаването на името на "Булгартабак" за първи път в официален доклад за контрабанда на цигари, изготвен от турските служби.

"При мен го няма тоя доклад. Щом дойде докладът... Доколкото знам от информация преди това, там никъде не се споменава "Булгартабак", вие 'що говорите за "Булгартабак", не знам. Но като дойде докладът, ще го видим... Говоря за доклада, който е от турската страна, не този отпреди две години, за него говорите? Доколкото знам, той е изпратен в прокуратурата, ще чуете и тяхното мнение, тогава ще чуете и нашето. Засега не мога да ви кажа повече от това", заяви в края на м.г. вътрешният министър в оставка.

Помолен на свой ред да коментира темата, Младен Маринов тогава демонстрира пълно единомислие с Радев: "Докладът, който знам, е годишен доклад на турските служби, който е депозиран в Интерпол, но в този доклад не се споменава името на "Булгартабак". Това е документ, който дава проценти, тенденции и т.н., но в този доклад не се споменава "Булгартабак". Казах ви фактите, всичко останало е въпрос на интерпретации."

Скоро след това стана ясно, че и двамата са излъгали, а главният прокурор Сотир Цацаров лично разпореди подробна проверка на констатациите в доклада. Очаквано, тя завърши със заключението, че няма данни "Булгартабак" да има общо с контрабандата на цигари в Турция.

Маринов подкрепяше протестите на полицаите за по-високи заплати

Друга много важна за управляващите положителна страна във визитката на Младен Маринов е, че той умее да тушира социалното напрежение в системата. По време на полицейското недоволство за заплати м.г., заплашващо да компрометира стабилността на кабинета точно при европредседателството, той от една страна подкрепяше исканията на подчинените си, а от друга – осигури пълното им подчинение при извънредните часове охрана на официалните събития.

Това, разбира се, бе гарантирано с отпуснатите от Борисов допълнителни 100 млн. лева за увеличение на заплатите им, които бяха анонсирани лично то Маринов, като част от предстоящата реформа на МВР.

"Увеличаването на заплатите е една част от реформата. МВР е система, която ежедневно работи, много е трудно такава система да се реформира. Трябват първо пари, техническо оборудване. Администрацията се намалява, когато се замести от необходимото технологично оборудване", каза през януари бъдещият вътрешен министър.

В тази връзка от най-големия полицейски синдикат разпространиха в понеделник позиция, с която декларираха, че няма да дадат на наследника на Валентин Радев 100 дни толеранс, както направиха с него.

"Надяваме се постът да бъде зает от човек не само с политически и законотворчески опит, но и познаващ работата и проблемите на Министерството. Искаме реален диалог, на равноправни начала, с ясно разписани отговорности и срокове за изпълнение", добавиха от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), с което донякъде декларираха в аванс готовност да работят с човек, като Маринов.

В ролята на главен секретар на МВР, Маринов е получавал критики заради факта, че професионалният му път е тясно свързан с "Охранителна полиция", а за този пост би бил по-полезен човек със сериозен опит в обезпечаването на ефективни досъдебни производства, които по традиция са огромен проблем за министерството.

Той е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Получава магистърска степен от Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност – МВР. През 2005 г. се дипломира по специалност право в Юридическия Факултет при УНСС.

На работа в МВР е от 1991 г., като през 1997 е назначен на офицерска длъжност в отдел "Охранителна полиция" при СДВР, а от юни 2013 г. до юли 2014 г. е зам.-шеф на столичната полиция. Следващите близо 3 години е неин ръководител, докато на 9 май м.г. президентът Румен Радев не го назначи за главен секретар на МВР. Ако Маринов бъде одобрен от парламента за вътрешен министър, той ще стане едва вторият, който заема този пост, след като е бил главен секретар. Първият бе Богомил Бонев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?