Новият НПК е лош, няма да елиминира критиките на ЕС към България

Новият закон, който трябваше да укрепи слабата система на наказателното правосъдие в България, нито ще прекрати ширещата се престъпност, която измъчва страната, нито ще елиминира острите критики на ЕС, пише Ройтерс за приетите вчера промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Според цитирани от агенцията дипломати от ЕС, е приет "лош закон", защото наложените от позицията промени са разводнили силно закона и положението не се е променило.

НДСВ не успя да прокара правителствения проект за прехвърляне на по-голяма част от правомощията на следствието към изпълнителната власт, както обеща пред Брюксел да гарантира по-ефективно и бързо разследване в досъдебната фаза. С гласовете на опозицията, но и на коалиционния партньор ДПС, в периметъра на следствието останаха сложните дела за престъпленията срещу финансовата, данъчната и осигурителната система, прането на пари, както и аферите на висши държавни служители. По думите на депутата от ДПС Кемал Еюп, по този начин коалиционният партньор е искал да "вкара в час" НДСВ като напомни, че депутатите на управляващите са малцинство, а им предстои да прокарат закон за бюджета, за да не бъде бламирано правителството на Сакскобургготски.

Опозицията подкрепи с неохота прехвърлянето на правомощия от дознанието към следствието, въпреки мнението си, че така няма да осигури ефективен инструмент за борба с престъпността. Преди гласуването и управляващите, и западни дипломати апелираха партиите в опозиция да подкрепят промените, за да не се забави членството на България в ЕС.

Управляващите очакват и в орязания си вид промените в НПК да бъдат отразени в редовния доклад на Европейската комисия за напредъка на България към ЕС, след който да получим и дата за подписване на договор за членство.

Брюксел няма да е доволен

Макар България да е приключила преговорите за членство с ЕС през юни, Брюксел критикува бедната балканска страна заради бездействието срещу гангстерското насилие тази година, при което десетки са убити, но няма нито един осъден заподозрян.

Законът, приет от парламента, целеше да съкрати двойния процес на разследване, който според критици дава възможност за измъкване (на заподозрени) от осъдителна присъда и е смятан за пречка пред усилията на България да влезе в ЕС през 2007 г. , посочва Ройтерс.

Дипломати обаче твърдят, че наложените от опозицията на мнозинството на правителството на бившия цар Сакскобургготски промени са разводнили толкова силно закона, че положението не се е подобрило, пише агенцията.

Според критици на закона, най-големият проблем е, че сега доказателствата се събират не от полицията, която първа отива на мястото на престъплението, а от следователите (наречени в публикацията съдебни инспектори, защото в страните от СЕ следователи, няма, б.р.). Посочва се, че те провеждат второ разследване след полицията.

За да съкрати процеса, който може да отнеме месеци и години, правителството реши да прехвърли на полицията отговорността да събира доказателства по 95 % от делата за извършени престъпления, припомня агенцията. След приемането на поправките обаче разследването на 25 процента от перстъпленията, сред които убийствата, корупцията и финансовите престъпления, остават за следствието.

В крайна сметка имаме много лош закон. Той няма да помогне на България и определено няма да помогне в борбата с престъпността, заявява дипломат от ЕС пред Ройтерс.

Според дипломати, корупцията и организираната престъпността хвърлят сянка върху положителните реформи в страната.

Те се оплакват, че въпреки многобройните доказателства за пране на пари, търговия с наркотици и проституция в България, властите не са успели да осъдят нито един престъпен бос, добавя Ройтерс.

Медийният съветник на правосъдния министър Антон Станков - Ефрем Ефремов е цитиран да казва, че приетият закон е "стъпка в правилна посока" и адекватно решава отправените от Брюксел критики.

Според наблюдатели обаче, Европейската комисия, която на 6 октомври ще публикува доклада за България, няма да бъде задоволена.

Законът не решава проблема за ефективна програма за борба с престъпността и изпраща ясен сигнал, че няма политическа воля за решаване на проблема, е заявил пред агенцията Евгений Дайнов от Центъра за социални практики.

Панайотов: Брюксел ще отчете напредък в съдебната реформа

С Европейската комисия е договорено промените в НПК да се отчетат в редовния доклад за напредъка на България към ЕС, който ще бъде публикуван на 6 октомври. Това обяви ресорният вицепремиер за евроинтеграцията Пламен Панайотов, цитиран от БНР.

Гласуваните вчера текстове за промяна в Наказателно- процесуалния кодекс ще бъдат оценени по достойнство в Европейския съюз и ще бъдат отчетени като резултат в реформата на съдебната система, добави той. Панайотов изрази сигурност, че на базата на този доклад България ще може де получи дата за подписване на договора за присъединяване към ЕС. Очакваме подписването на този договор да стане възможно най-рано през 2005 г.

"Ние си даваме сметка, че промените в НПК са само етап от поетите ангажименти в осъществяването на съдебната реформа. Предстои приемането на нови Наказателен и Наказателно-процесуален кодекс и на Гражданско процесуален кодекс, каза Панайотов. Приемането на тези кодекси ще стане до края на 2005 и 2006 година. Предстои парламентът да се произнесе кога точно ще стане това, заяви Панайотов. Само преди седмици, министърът на правосъдието Антон Станков заяви нещо съвсем различно. След приемането на проект на концепция за реформа в наказателното производство от кабинета, той обяви, че новите НК и НПК ще останат за следващия парламент. По повод коментарите, че след три години във властта оставя довършването на съдебната реформа за следващото управление, Станков се оправда, че такъв бил графикът от край време, пък и писането на тези кодекси било сложно като създаването на една конституция.

В ДПС се надяват, че ще "вкарат в час" НДСВ след бламирането на НПК

Движението за права и свободи, което гласува срещу замисленото от НДСВ тотално орязване на правомощията за следствието заедно с опозицията в парламента, искало да "вкара в час" онези от царската партия, които са забравили, че са малцинство в парламента. Това заяви депутатът Кемал Еюп по повод решенето на Народното събрание да остави за следователите разследването на сложни престъпления срещу финансовата, данъчната и осигурителната система, както и тези, извършени от висши държавници.

"Ние отдавна им внушаваме и им казваме директно, че нямат това мнозинство в парламента и това диктува друга логика на действия", посочи Еюп в студиото на Би Ти Ви и обясни, че вчерашното действие на коалиционния партньор при гласуването на промените в Наказателно-процесуалния кодекс е било насочено към "някои от НДСВ, които не са в час".

За да довърши управлението си НДСВ трябва да привлича партньори, а "това става само с диалог и компромис", препоръча на царистите депутатът на Доган.

Междувременно, Четин Казак заяви, че ДПС не е бламирало проекта на правителството, а само е заявило позицията си, че трябва да има балансиран подход при разпределението на правомощията и затова на първо четене подкрепихме и двата законопроекта, като накрая наистина успяхме да постигнем баланс. По "Нова телевизия" казак дори посочи, че ДПС е било склонно да подкрепи дори варианта на "Новото време" следователите, по френски модел, да станат разследващи магистрати.

Кемал Еюп директно предупреди НДСВ, че промененото съотношение на мнозинството в парламента диктува необходимостта от нова политическа формула на отношенията между ДПС и НДСВ.

"Това е необходимост от даденостите, които са в парламента в момента, тъй като идва бюджет, съвсем очевадно е, че гласовете на НДСВ и ДПС не стигат за приемането на един бюджет, пък това е много важно. И виждаме, че на моменти се получава едно плаващо мнозинство и явно до края на 39-ото Народно събрание това ще бъде така. И колкото по-намираме формула за взаимодействие с други парламентарни групи, не визирам нито една извън ДПС и НДСВ, толкова по-успешно ще довършим това управление и мандата на това правителство", каза Еюп.

С наближаването на обсъждането по закона за бюджета, нововремци вече обявиха, че биха подкрепили един вот на недоверие срещу кабинета. Макар ДПС да не може да си позволи да бламира правителството, явно депутатите на Доган ще се опитат да се възползват максимално от трудната ситуация, в която то ще се окаже. От партия Демократи за силна България още в началото на политическия сезон посочиха, че законът за бюджета ще е последната възможност да се иска вот на недоверие за Сакскобургготски.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?