Новият НПК се очаква в края на октомври

В Министерството на правосъдието (ПМ) са назначени четири проверки на заварени договори, съобщи в четвъртък главният секретар на ведомството Ивелина Николова. Така оглавяваното от Маргарита Попова министерство се вписа в общия почин на повсеместни ревизии, извършвани в цялата изпълнителна власт, които трябва да установят нередности и злоупотреби на предходното управление.

Първата проверка е вътрешна и засяга договорите на министерството за наемане на сгради за нуждата на съдебната власт. Констатирани са завишени цени, но конкретика не бе съобщена с мотива, че това ще стане след приключването на ревизиите.

Договорите за ремонти, сключени от януари до юли, също се преглеждат.

Третата проверка се извършва от Сметната палата за възложените обществени поръчки във ведомството през 2008 година, а последната е от Агенция "Държавно-финансова инспекция", която е по сигнал и засяга две процедури по доставки на хранителни продукти на Главна Дирекция "Изпълнение на наказанията", отговаряща за затворите.

Преди това членът на Магистратския съвет в министерството Сотир Цацаров съобщи, че до края на октомври ще е готов проектът за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалният кодекс (НПК).

До момента в съвета са получени становища от 24 съдилища и прокуратури за изменение на НПК. Крайният срок за предложени е до 7 септември. Получените до момента предложения са практически ориентирани и са отбелязани мерки за дисциплиниране на участниците в наказателния процес, обясни Цацаров.

По думите му има конкретни идеи за подобряване на процедурите за съкратено съдебно следствие и споразуменията. Настоява се за ограничаване възможността за безкрайното отлагане на процесуално-следствените действия и делата, както и подобряване процедурите за разпит пред съдия в досъдебната фаза.

Лансирана е и идеята данните, събрани със специални разузнавателни средства преди образуването на досъдебно производство, да могат да се използват като доказателство в съда или по други дела. Предлага се и страната в процеса, заради, която се отлага делото, да бъде не само глобена, но и да поема и всички разходи и такси по отлагането.

Цацаров уточни, че след като се съберат всички идеи за промяна на НПК ще се отсеят най-добрите.

Министърът на правосъдието Маргарита Попова е разпоредила на работната група, която се занимава с промените в НПК, да вземе предвид три неща – становищата на съдиите, прокурорите и следователите, предишни проекти за изменения в НПК, Наказателния кодекс, законите за специалните разузнавателни средства, за МВР и за ДАНС, както и публикации на юристи и магистрати, в които се отправят критики към НПК и се дават конкретни предложения.

Споделяне

Още от България