Новият пакт между Берлин и Париж е необходимост предвид споровете в ЕС

Меркел и Макрон

Новият френско-германски договор за сътрудничество е необходимост на фона на настоящите спорове и разногласия в ЕС, коментира в днешния си брой консервативният немски всекидневник "Франкфуртер алгемайне".

"ЕС преживява най-тежкия период от своето основаване. При сегашното положение е от полза за неговите двама най-важни членове да потвърдят своята готовност да работят заедно. Усложненията заради Брекзита ще ангажират и обременят Европа за дълъг период от време занапред (като, разбира се, ударят най-тежко Великобритания). Налице е ново разделение между Изтока и Запада в ЕС, което постепенно се превръща в идеологическа схизма. ЕС не може да разчита засега на Италия като на партньор за съвместни проекти", пише в редакционния си коментар вестникът.

Според него, за да бъдат постигнати при тази ситуация някакви резултати в Брюксел, Берлин и Париж трябва да действат най-малкото съгласувано.

"Соловите действия, за които мнозина отново мечтаят, водят предимно до блокиране, вместо до решения", заключава "Франкфуртер алгемайне", цитиран от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа