Новият пакт между Берлин и Париж е необходимост предвид споровете в ЕС

Меркел и Макрон

Новият френско-германски договор за сътрудничество е необходимост на фона на настоящите спорове и разногласия в ЕС, коментира в днешния си брой консервативният немски всекидневник "Франкфуртер алгемайне".

"ЕС преживява най-тежкия период от своето основаване. При сегашното положение е от полза за неговите двама най-важни членове да потвърдят своята готовност да работят заедно. Усложненията заради Брекзита ще ангажират и обременят Европа за дълъг период от време занапред (като, разбира се, ударят най-тежко Великобритания). Налице е ново разделение между Изтока и Запада в ЕС, което постепенно се превръща в идеологическа схизма. ЕС не може да разчита засега на Италия като на партньор за съвместни проекти", пише в редакционния си коментар вестникът.

Според него, за да бъдат постигнати при тази ситуация някакви резултати в Брюксел, Берлин и Париж трябва да действат най-малкото съгласувано.

"Соловите действия, за които мнозина отново мечтаят, водят предимно до блокиране, вместо до решения", заключава "Франкфуртер алгемайне", цитиран от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?