Новият парламент: 8 партии и труден кабинет

ГЕРБ финишира с голяма победа и липса на мнозинство, БСП се срина, ДПС я догонва

Новият парламент: 8 партии и труден кабинет

Предсрочните избори на 5 октомври родиха силно фрагментиран парламент със 7 или 8 партии, който трудно ще формира правителство. Според социологическите прогнозни резултати, ГЕРБ е безапелационният победител с около 33 процента от гласовете, но далеч от необходимото мнозинство от 121 депутати. БСП се срина до историческия си минимум, като получи около 15% и почти се изравни с ДПС, която е с около процент по-назад, но след преброяването на гласовете от чужбина може и да изпревари социалистите. Реформаторският блок се класира четвърти с около 8-9%, следван от Патриотичния фронт, който взема над 7%. "България без цензура" е следващият сигурен участник в новия парламент с над 6% от гласовете. "Атака" и АБВ най-вероятно прескачат 4-процентовата бариера, което означава, че това ще е първото Народно събрание с две националистически формации – Патриотичният фронт (ПС) и партията на Волен Сидеров.

Изборите минаха при ниска избирателна активност, която до 19 ч. беше около 49%, при 51% миналата годината. Неправителствени организации отчетоха сериозно увеличение на контролирания вот и купуването на гласове.

Партии / Коалиции Алфа
рисърч
/100% паралелно преброяване в РБ/
Галъп
интернешънъл
/100% паралелно преброяване в РБ/
Екзакта
рисърч
Афис Сова
Харис
ГЕРБ 32.9% 33.5% 35% 32.7% 33.6%
БСП 15.4% 15.1% 15% 16.5% 15.7%
ДПС 13.5% 14.5% 14% 13.9% 13%
Реформаторски блок 9.0% 8.5% 9.5% 8.2% 9%
ББЦ 6.1% 5.6% 5% 6.1% 6%
Патриотичен фронт 7.5% 7.2% 6.5% 6.4% 6.7%
АБВ 4.3% 4.2% 4% 4.2% 4.7%
АТАКА 4.4% 4.7% 5% 4.8% 5.3%
Движение 21 n/a 1.2% n/a 1.5% n/a
Десните n/a n/a n/a n/a n/a
Зелените n/a n/a n/a n/a n/a

Първите три политически сили бележат спад в представителството си за сметка на по-малките партии.

За разлика от ГЕРБ и БСП, при ДПС има основания да се смята, че гласовете за партията са контролирано ограничени, за да не се окаже втора политическа сила, което би създало обществено напрежение.

В зависимост от това колко ще са партиите в новия парламент, съществуват различни хипотези за броя депутати, които ще има всяка от тях. Мандатите за ГЕРБ са между 85 и 100, БСП – до 50, ДПС – 35-40; РБ – 23-24; ПФ – около 19; ББЦ – между 16 и 18; "Атака" и АБВ – с по 11 депутати.

Така създалата се конфигурация, при която партията победител на изборите е далеч не само от самостоятелно мнозинство, но може и за не достигне 121 депутати при евентуална коалиция със сочения си за партньор Реформаторски блок, е предпоставка за сложни пазарлъци и договорки под масата между ГЕРБ и други по-малки партии. Това от своя страна означава не само трудно формиране на правителство, но и нестабилност на мнозинството, ако то се състои от три или повече партии. Математически най-стабилната коалиция би била между политическите противници ГЕРБ и БСП.

Не виждам как ще се направи правителство, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в първия си публичен коментар след обявяването на прогнозните резултати. Той каза, че няма да инициира преговори с която и да е друга партия, защото му поставяли условия, щели да искат от него компромиси и "никой не е заявил желание в този момент да преговаряме". В същото време декларира, че е готов да поеме отговорността за управлението, но настоя, че малките партии "са длъжни да направят така, че да има стабилност". Борисов призова РБ да се смирят и да приемат, че победителят излъчва премиера, като в същото време отчете, че е "безсмислено" да преговаря с Реформаторите, тъй като общият им брой депутати не прави стабилно правителство.

Борисов изключи преговори с ДПС и ББЦ, разкритикува БСП, че вече са се обявили за опозиция, но след това призова всичките си колеги от другите партии да преспят с резултатите, да премислят, да се чуят по телефона и "ако им е мила държавата, да загърбят личното".

Не виждам мандат на Бойко Борисов да бъде премиер. Всичко това е предмет на разговори след като видим състава на следващия парламент, коментира Радан Кънев от РБ на влизане в НДК. Запитан дали е било ясно, че РБ ще трябва да прави коалиция с ГЕРБ, Кънев отвърна, че това е било ясно на всички, освен на Борисов.

Лидерите на РБ ще се срещнат заедно с Бойко Борисов, ако той им предложи преговори, обещаха Меглена Кунева и Божидар Лукарски пред бТВ в изборната нощ.

Първият въпрос, който стои, е има ли дясно мнозинство в парламента - надяваме се на положителен отговор, след като дойдат резултатите от гласуването в чужбина, заяви Радан Кънев. Според него РБ е взел двойно повече от очакваните гласове, т.е. свършил си е работата. От тук нататък, преди да видим гласовете от чужбина, които ще бъдат само за ГЕРБ, РБ и ДПС, не може да прогнозираме кой ще бъде вътре в парламента, нито какво е съотношението на силите, коментира той в неделя вечерта.

След пристигането на гласовете от чужбина двупартийно правителство ще е напълно възможно, заяви още Радан Кънев.

Предстои да се види дали РБ ще остане единен при едни евентуални преговори с ГЕРБ, при положение, че в Блока има явни противоречия по въпроса дали трябва да се съгласят на всичко, което Борисов им предлага и да получат постове във властта, или да се придържат към принципите и посланията си към избирателите.

Много е вероятно Борисов да получи подкрепа от Патриотичния фронт, в който влизат НФСБ на Валери Симеонов, ВМРО на Красимир Каракачанов и др. Проблемът е, че няма да успее да формира мнозинство само с ПФ и ще са му нужни още гласове.

Според източници на Mediapool от БСП, част от социалистите и по-точно т.нар. бизнес лоби в партията, е готово да се договоря за съвместно управление с ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2014